KYSTKULTURPERLEN VIKERHAVN

Vikerhavn er en gammel  fiskehavn som ligger som en upost på Asmaløys sydvestlige hjørne, ytterst mot Ytre Oslofjord. Landskapet i Vikerhavn består av lite vegetasjon og er ubeskyttet mot havet. Den rustikke fiskehavnen er beskyttet av en kraftig molo, og innenfor moloen er det også gjestehavn og båtplasser.   Landskapet i Vikerhavn består av lite vegetasjon og er ubeskyttet mot havet.

vikerhavn

I Vikerhavn er det en blanding av helårs- og fritidshus. Boligene her glir flott inn i det karrige landskapet, og det er fint å bare rusle rundt på grusveiene her. Landskapet her ute er åpent og vakkert. Området ved Vikerhavn er preget av svaberg med lav og spredt vegetasjon, så her har du flott skue ut til havet. 

Selve Vikerhavn er er dominert av en fiskehavn og båthavn med bebyggelse av hvite hus med stort sett fastboende. Ellers er området utenfor preget av hytter her og der.

Vikerhavn kan utmerket egne seg som et startsted for utflukt ut i skjærgården. Om du går vestover mot den høye masten, så kommer du ut til Vikertangen. Fra det høyeste punktet på Vikertangen er det fin utsikt både  mot nord, over svabergene og mot sør over havet. Terrenget på Vikertangen består av knauser med kløfter, og svaberg. Det tidligere militære området her er ikke inngjerdet, men har en bygning og radarmast, Vikertangen radarstasjon, som disponeres av Kystverket. Staten eier omkringliggende områder. Fristende område for solbad og fiske. På utsiden av Vikertangen ligger den populære Skinnarholmen. Her er det fint å bade fra land. Vi må ha båt for å komme ut på holmen. Legg også spesielt merke til stranden som er helt blå av blåskjell på Skinnarholmen. Navnet er fra den gang det bodde en «skinner» her, en håndverker som arbeidet med pels og skinn.

En annen fin tur fra Vikerhavn er å ta veien til høyre med en gang du kommer ned til havnen i Vikerhavn. Følg denne veien til enden hvor det er parkeringsplasser for friluftsområdet Landfasten og Vikerkilen. Her er det flatt terreng og åpent landskap, og man trenger ikke spasere mange meter før man oppdager at denne kystlinjen byr på flotte naturopplevelser. Et fantastisk fugleliv tar deg i mot her, og dette er en skjærgård som er så vakker som få andre kan skjærgårdsområder kan matche.