En av Norges eldste bygdetun

 

Trøgstad bygdemuseum er blant Norges eldste bygdetun og det ble innviet 29. juli 1928, på stedet der Christian August og hans soldater hvilte før kampene i 1808. Museet har 14 bygninger. De eldste er fra 1700-tallet. 

 

 

Gjennom flere generasjoners utrettelig dugnadsinnsats omfatter det nå 14 bygninger fordelt på tre tun som representerer ulike tidsperioder: Raknerudtunet fra 1750-1850, Langsætertunet fram til ca 1950, husmannsplassen 1850-1920.

Trøgstad Bygdemuseum viser et gårdsanlegg fra tiden 1750-1850. Det består av Raknerudbygningen, en stuebygning med svalgang fra 1777 og bryggerhus fra ca. 1820. Låve med treskegolv, lae og stall, samt stabbur fra 1700-tallet. I tillegg ligger en husmannsplass på området. Hver søndag i juli er det mulighet for droppe innom for en guidet tur, en lang eller kort titt og en vaffel med en kaffekopp.

 

Åpen gård

Blant populære arrangementer som Olsokfeiring, førjulskveld og friluftsgudstjenester finner vi også Åpen Gård. Åpen Gård er et samarbeidsarrangement mellom alle virksomhetene i Kulturaksen, hvor man samler gårdsdyr, gamle traktorer og annet kjøretøy, samt annet historisk materiell på det åpne museumsområdet og inviterer bredt ut til en dag med familieaktiviteter og salg av mat og drikke. Arrangementet foregår årlig en søndag, tidlig juni, og har 1200-1300 besøkende.

 

Aktivitetsdag for 7. klasse
Hvert år arrangeres aktivitetsdag for bygdas 7.klassinger. Frivillige stiller opp til blant annet flatbrødbaking, som husmannsfolk på tunet, tradisjonell klesvask, og smiearbeid i den gamle smia. I husene finnes utstillinger fra mange epoker, og av mange slag, som for eksempel skolestue, landhandel, hovedhus, frisørkrok, smie, løe, stall, fjøs, bryggerhus, snekkerverksted og kornhandel.

Hvert år lages det nye bord til den karakteristiske skigarden på området, slik at hver skoleklasse setter sitt eget unike preg på museet. Pensjonerte lærere stiller opp til gammeldags undervisning i skolestua. – De tøffeste gutta kommer slentrende inn med svært liten tru på at dette er noe som er ålreit, men selv de går glade ut i bussen på slutten av dagen og forteller oss at «Detta var jo morro likavæl, jo», forteller en av ildsjelene, Anne Karin Johansen om aktivitetsdagen, som hun og de andre frivillige på museet opplever som en veldig positiv dag for både besøkende og arrangører.

- Det arrangeres alltid en quiz om museet, og Trøgstadhistorie, på slutten av dagen. Båstadklassene pleier å vinne, men i år var det Havnås som gikk av med seieren, ler Johansen.


Adresse: 

 

Trøgstad Bygdemuseum er kirkens nærmeste nabo, ligger ved RV 22.

Kirkeveien 1

1860 Trøgstad

KIlde: Wikipedia, Trøgstad kommune. Foto: Trøgstad kommune

Museet er åpent hver søndag om sommeren kl. 12 - 16.

Trøgstad har vært en mangfoldig håndverksbygd noe samlingen gjenspeiler gjennom treskurd, høysetetavler og rosemalt inventar. Ved kirken, like ved, ligger fortsatt bygdas kornmagasin fra 1831. Museet fikk sommeren 2006 en meget betydelig vedlikeholdsmessig opprusting takket være raus bevilgning fra kommunen.

Kontaktperson: Rune Strønes tlf. 906 26 487