Strømsfoss Mølle

Det er lagt ned utallige arbeidstimer og innsats for Mølla opp igjennom årene. 12. august 1995 ble mølla offisielt åpnet for publikum og samme år ble mølla riksmuseum for møller. I samarbeid med norsk møllehistorisk forening er det samlet inn og restaurert mølleutstyr til et levende møllemuseum. Her har det blitt demonstrert prøvemaling av korn og det er salg av ferskt, sammalt hvetemel. I 2. og 3. etasje  er det galleri med skiftende kunstutstillinger sommerstid. Det er turistinformasjon ved inngangen til mølla.

Mølla er fyrtårnet i Strømsfossområdet, og hele stedet har utviklet seg til et spennende turistområde. Hver sommer arrangeres Strømsfossdagen og stedet fylles opp med salgsboder, bil- og båtutstilling, underholdere og et yrende folkeliv. Møllerens hus har utviklet sin butikk til et helt unikt konsept som trekker mange besøkende til Strømsfoss hele året. Holth Landhandleri har 'alt' og det er et kjent begrep langt utover Aremarks kommunegrense. På Kanaltangen er det brygger, lavvo, scene og Stubbehytter. Det har vært Stubbefolkteater på Kanaltangen de siste årene med mange tilreisende fra fjern og nær. Det unike dampbåtmiljøet i kanalen, slusene og den vakre Haldenkanalen gjør området til en helt spesiell opplevelse.

Kilde: Tekst fra Aremark Kommune

Våren 2012 ble mølla restaurert innvendig. Det er mulig å leie mølla til ulike tilstelninger som bryllup, konfirmasjon, dåp, mindre konserter, seminar etc. Ta kontakt med Aremark kommune. Kombiner et arrangement i Mølla med en båttur på kanalen www.turisten.no og bestill mat med lokal tilsnitt av f.eks. Furulund Kafè.

Følg Strømsfoss Mølle på facebook

Velkommen til Strømsfoss Mølle!


 

Strømsfoss og Strømsfoss sluser


Strømsfoss kan by på sluseanlegg, kraftstasjon, servicebygg med dusj og toaletter, Strømsfoss Mølle (med møllemuseum og galleri). Det er en brygge her for MS Strømsfoss og DS Turisten. Landhandleri og Møllerens Hus med kombinert kafeteria og interiør- og klesbutikk. 

Strømsfoss sluser. Foto: Erik Aspden Schyberg

Strømsfoss sluser. Foto: Erik Aspden Schyberg

Strømfoss sluse
Strømsfoss sluse (1860) har en total løftehøyde på 2 meter og 1 slusekammer. Ørje sluser (1860) har en total løftehøyde på 10 meter og 3 slusekammer. Sluseportene er manuelt drevet. 

 

Det idylliske kanalbåtmiljøet i Strømsfoss er en severdighet du bør få med deg om du er på tur i indre Østfold.

Kanalbåtene Thor, Turisten, og Strømsfoss