Kranene ved Moss Bryggeri ble stengt for godt i 2000, men bryggeriets lange historie er tatt godt vare på, takket være ildsjeler i lokalsamfunnet.


 

Røttene til Moss Bryggeri strekker seg tilbake til 1838, da Mathias Calmeyer Gude startet et bryggeri i Heinrich Gerners Gate 6. Dette bryggeriet hadde flere eiere og navn før Alfred Heilman overtok det og ga det navnet Moss Bryggeri. På bryggerimuseet kan du se og lese (og høre) bryggeriets historie. Bryggeriet holder åpent alle lørdager i juni, juli og august og er lokalisert midt i Moss sentrum, Henrik Gerners Gate 10 (se kart nederst på denne side.

Fram til år 2000 var dette landets nest eldste bryggeri. Da var ikke driften lønnsom lenger, og kranene ble stengt. Men noen år før det, ble en av innbyggerne i Moss levende og glødende interessert i historien til bryggeriet. 

Lokalpatriot  og lokalhistoriker Karin Behn Skjævestad, syns hun det var synd at bryggeriet ikke fikk sitt eget museum, slik at mange av tingene som tilhørte denne lange tradisjonen ikke ble tatt var på. Hun fikk med seg noen andre ildsjeler, og så begynte de å samle – fra kjeller og loft, og fikk også grønt lys og god hjelp av Carl A.Heilmann, som var bryggeriets sjef. Det var faktisk i "grevens tid" de begynte å samle, for noen år senere var det altså slutt på denne industrihistorien. 

Moss Bryggeris Museum
 

Karin Behn Skjævestad (72) er lokalhistoriker og i fjor (2015) vant hun Mossianiaprisen 2015, for sitt arbeid med å formidle, kartlegge og ta vare på Moss bys historie. Karins engasjement med etableringen av Moss Bryggeris Museum har vært en av de viktigste årsakene til at Moss i dag har et sommeråpent museum som viser byens stolte bryggerihistorie .

 
 

Kilder: NRK, Moss Bryggeris Museum, og Moss Dagblad.