Kulturhusene-i-Fredrikstad.jpg

Med kultur på programmet

 

#blågrotte

#litteraturhuset

#stcroixhuset

Litteraturhuset,  St.Croix, og Blå Grotte. At det er et stort og variert kulturtilbud i Fredrikstad er det ingen som kan benekte.

 Tekst og foto: Ingrid Aarrestad Østang

Framsynt arbeid

På en gammel branntomt langsmed Glomma står Litteraturhuset og skinner. I en av byens gamle kinoer ligger Blå Grotte, og i den gamle skolebygningen fra 1875 holder det fargerike St.Croix-huset til. Alle tre tilbyr de kultur til folket. Kultur i lange baner. 

Etter en høst proppfull av kulturprogram, kan alle og enhver igjen glede seg til en innholdsrik førjulstid. Hvordan får de det til?

-        Det handler om å hele tiden være litt frampå med hva som er aktuelt. Noen ganger treffer vi veldig bra. Også har vi et fantastisk samarbeid vi tre som jobber sammen, sier Perry Olsen, programansvarlig på Litteraturhuset.

Han er ikke alene om å synes det. Både på Blå Grotte og St. Croix-huset sitter det engasjerte og dyktige folk og kaster ball med hverandre for å finne din neste kulturopplevelse i Fredrikstad.

Og de konkurrerer faktisk ikke med hverandre, de tre kulturhusene.

-        Vi er opptatt av å utfylle de andre kulturtilbudene i byen vår. Det er jo det som er poenget vårt, sier Line Eger-Heed, kulturkonsulent på St. Croix-huset. 

Litteraturhuset-i-Fredrikstad-DSC3788659.jpg

Litteraturhuset Fredrikstad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fram mot jul

Når det nå lir mot jul, er det mye spennende i vente for Fredrikstad-folket. På Litteraturhuset står Animasjonsfestivalen for tur, julekonsert med Magnus Grønneberg - og ikke minst samtale med Per Fugelli.

-        Det gjelder å finne sterke stemmer. Folk vil høre historiene, de vil møte de menneskene som har opplevd noe og som kan tenke litt videre rundt de forskjellige temaene, sier Perry.

På St. Croix kommer snart pop-kometen Sondre Justad på besøk, de månedlige ”trad-sesjonene” fortsetter, og barna kan glede seg til den årlige ”PLOPP”-rockekonserten i slutten av måneden. Blå Grotte byr på flere spennende konsertopplevelser fremover, for ikke å nevne kabaret-juleshowet ”Jul på rød løper”. Finnes det egentlig flere idéer igjen? Ja, mener Perry.

-        Mange tenker nok at vi må gå tomme for idéer. Jeg tenker helt motsatt. Kreativiteten blir bare større og større jo mer man gjør. Når du er ferdig med en sånn katalog vi hadde tidligere i høst, får man bare enda mer lyst til å lage mer moro, sier han og smiler bredt. 


Det hender så mangt en kulturkveld...


pinocchio-blå-grotte-i-Fredrikstad-20150923_2605.jpg

 

 

Blå Grotte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Band og bridge. Og finner du ikke noe du liker, kan du jo begynne å spille gitar eller bridge, for eksempel? St. Croix-huset har nemlig noe for enhver smak:

-        Vi har blant annet instrumentundervisning, øverom for band, teater og dans, pensjonistbridge hver torsdag, - og ikke minst kaféen vi drifter, forteller St. Croix´s kulturkonsulent, Line.

Det er mye å glede seg over i kultur-byen Fredrikstad.

st.croix-husetG_8835.jpg

St.Croix-huset

 

 

 

 

 

 

 

 


Kuriosa

  • Stiftelsen Litteraturhuset Fredrikstad er en privat stiftelse, stiftet av Morten Fredriksen i 2011.
  •      Se her for Litteraturhusets program: www.litthusfred.no
  • Kulturhusene Blå Grotte og St. Croix er en virksomhet i etat Kultur under seksjonen Kultur, Miljø og Byutvikling i Fredrikstad kommune.
  • Blå Grotte åpnet i april i 2007, mens St. Croix har 25-årsjubileum år til neste år.  
  • ·Se kulturkalenderen til Østfoldguide for ytterligere program:oversikt   -> Østfold Kulturkalender