Østfolds vakre friluftsmuseum

 

Historiske bygninger på historisk grunn

Besøk vakre Borgarsyssel Museum i sommer. Museet ligger i idylliske omgivelser ved Sarpfossen i Sarpsborg. Det første fossestryket ble dannet for ca. 4000 år siden, og det er funnet bosetningsspor her helt tilbake til yngre steinalder.

 
 

Museet er i første rekke et friluftsmuseum med bygninger fra hele Østfold og med ruinen etter St. Nikolas kirke fra middelalderen som sentrum. Museet har flere utstillinger innendørs og en gjenstandssamling som spenner fra steinalder til nåtid. Museet har gjenskapt en gammel klosterhage (middelalderhage/urtehage) og på området finnes gamle arter av middelalderroser. Gjennom en rekke ulike arrangementer er museet en arena for kunnskap og gode opplevelser.

 
 


Kongen som grunnla byen Borg

I 1016 reiste Olav Haraldsson, bedre kjent som Olav den hellige, oppover Glomma til Sarpsfossen hvor han grunnla byen Borg. Rundt byen bygget han en voll, og innenfor denne en kongsgård og en Mariakirke. Han la også ut tomter til folk. Borgarsyssel Museum ligger rett på utsiden av byvollen. Den er ennå synlig i landskapet og er markert med seks merkesteiner. Deler av vollen går gjennom museumsområdet.


Barnas Borgarsyssel

Borgarsyssel har mye å tilby de yngste!

 
Borgarsyssel
Borgarsyssel 1000 Sarpsborg
 

I barnas gård kan de kose seg sammen med dyrene. I skolestua kan barna få oppleve en god gammeldags skoletime, og under «barnas time» hver dag klokken 12 kan de blant annet få være med på en arkeologisk utgraving. I Sarpsborg bymuseum møter barna vår maskot «Ømus». Han hjelper dem med å løse oppgaver på museumsområdet.

 

 
 

Kilde: Østfoldmuseene - www.ostfoldmuseene.no