Bamserudlåven-P1013551.jpg

 

 

Bamsrudlåven

 

 

 

 

 

 

 

 

Knekk et egg, spis en is

 

Med egenprodusert italiensk is og 7500 frittgående høner, er det vind i seilene for familien på Øvre Bamsrud gård på Mysen.

 

Tekst: Ingrid Aarrestad Østang

 

I vakre omgivelser på Mysen, ligger Øvre Bamsrud gård. Da ekteparet Eva og Rune Klufterud tok over gården i 1988, var den 80 år gamle låven i svært dårlig stand. At de bestemte seg for å pusse den opp, har ikke paret angret en dag på.

 
 

Bestemor Duck

Familien på fem er sjette generasjon som driver Øvre Bamsrud gård, men de er de første til å åpne opp for noe annet enn dyrehold på gården:

- Det startet med at vi hadde vært på familietur til Euro Disney i Paris i 1995. Der kom vi over Bestemor Ducks låve, som minnet oss om vår egen låve, bare at der var det en restaurant, forteller yngstesønnen Jens. Bestemor Duck inspirerte, og i 1997 åpnet familien den nyoppussede låven. Det som bare var tenkt til å være litt enkel servering av kaffe og vafler for turister i nærområdet, vokste seg raskt stort og levedyktig. Nå diskes det opp til både brylluper, selskaper og møter støtt og stadig. Ja, det er nok å gjøre for familien, med i gjennomsnittet fem arrangementer i uka.

-  I julebordsesongen i fjor var det nesten 2000 mennesker innom gården, forteller mellomste datter, Elin.

 
bamserud-379.jpg
 

 

 

 

Italia til Mysen

For snart tre år siden begynte familien med iskremproduksjon. De hadde lenge pratet om at det hadde vært morsomt å lage et gårdsprodukt av eggene på gården, og de hadde vært inne på tanken om karamellpudding.

-  Da det viste seg at foreldrene til han som skulle bli mannen min driver med melk, var det lett å hente et melkespann, knekke noen egg og eksperimentere, forteller odelsjenta Ida. Omtrent på samme tid kom det en reklameplakat for ismaskiner i posten. Da var det gjort. Isproduksjon skulle det bli! Familien besøkte en isprodusent i Danmark, og deretter reiste de til Italia på verdens største iskrem-messe. Der fikk de mye godt påfyll – både for smaksløkene og tanken.

-  I starten tappet vi for hånd. Etter halvannet år, og gode tilbakemeldinger fra gjestene våre, automatiserte vi produksjonen, forteller Elin. 

Nå produserer familien 400 liter is hver eneste uke.

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Glade høner

Og for å lage is, trengs det både å klekkes - og å knekkes - egg. Mange egg. Eggene kommer fra alle de frittgående og fornøyde hønene som oppholder seg i det lange hønsehuset på gårdsplassen. Det er stille når vi kommer inn i hønsehuset, men raskt stimler de seg sammen for å få med seg hva som skjer.

- Høner er nysgjerrige. De er jungeldyr og trives der det er trygt, godt og mørkt, forteller Jens. For familien på Øvre Bamsrud gård, er det viktig at hønene deres har det godt. Jo bedre hønene har det, dess bedre produserer de.

- Vi gjør alt for at de har det bra. Derfor valgte vi å ha frittgående høner i stedet for burhøns, sier Elin. Men blir dere ikke lei av å knekke egg?

- Det er nok ikke det morsomste vi gjør, sier Elin og smiler. 

 
 

Familiebedrift

Nå har Ida tatt over ansvaret for de 7500 hønene, mens både søsknene og foreldrene gjør sitt for den daglige driften på gården med både is og selskaper. Hvordan går det for familien å jobbe så tett oppi hverandre egentlig? Søsknene er enige om at det koker litt i blant.

-  Men vi blir alltid venner igjen. Vi vet jo hvor vi har hverandre, og blir ikke langsinte, forteller Elin. Familien føler at de gjør noe som er riktig. De vil at gården skal blomstre.

- Hvis man trives med noe, så er det jo ikke noe vits i å slutte, sier Jens, som ikke kan huske noe annet enn livet på gården med selskaper og verpehøns.

 
 

Jungeltelegrafen

Og hvordan har de egentlig fått til å skape et så godt besøkt sted? Svaret er at det ikke bare er høner som koser seg i jungelen. Det gjør nemlig de fleste som har gjestet Bamsrudlåven også. Om ikke annet benytter de seg av jungeltelegrafen. For med minimal bruk av markedsføring, er det takket være fornøyde gjester at selskapsstuene på Bamsrudlåven åpner dørene gang på gang.

- Vi hadde egentlig tenkt å trappe ned litt på servering, og i stedet lage mer is. Men det er kjempemoro at folk vil komme, sier Elin før hun lukker døra til hønsehuset så stillheten kan senke seg over jungeldyra der inne.

 

Bamsrudlåven gårdsis

 

       Håndlaget gårdsis laget av egg fra gårdens egne frittgående høner og fersk melk fra nabogårdene.

       Gårdsisen er inspirert av italiensk gelato.

       Gårdsisen har mindre fett og mindre luft enn vanlig iskrem.

       Til produksjon av is, er et lite meiere satt i stand i underlåven.

       Isen kommer i smakene jordbær, vanilje, krokan og kaffe & kakao, og er å finne i 120 dagligvarebutikker rundt Oslofjord-regionen.

Bamsrudlåven gård

 

       Øvre Bamsrud gård ligger på Mysen i Østfold. På gården dyrkes korn og gress.

       I 1997 begynte familien å ta i mot selskaper, møter og kurs på låven. 

       Bamsrudlåven har tre selskapslokaler: Låven, Trevet og Gamlestua. I tillegg finner du ”Høna Bar” – som selvfølgelig har alle rettigheter.

       Lokale råvarer har alltid stått på menyen, og all mat er hjemmelaget.

       Bryllup, konfirmasjon, møte eller julebord? Ta kontakt med Bamsrudlåven på telefon 481 21 352.

       Gårdsbutikk som er åpen hver torsdag fra 14-18. Her kan du kjøpe egg, is og honning, som slynges på kjøkkenet på gården. 


 

Her finner du Bamsrudlåven: