Badeplasser i Rygge

RYGGES FINE RIVIERA

 

Larkollen, som ligger i Rygge kommune, er en av Oslofjordens populære feriesteder. Med sine idylliske hvitmalte hus, steinmurer, svaberg, mange friluftsømråder og langgrunne strender er dette et typisk sommersted. Med rundt 1400 fastboende blir innbyggertallet doblet i løpet av noen hektiske sommermåneder. En stor årsak til den store tilstrømningen av sommergjester er selvfølgelig at Larkollen-området er et badestrandparadis uten like. Det er ikke uten grunn at Larkollen blir ofte forbundet med badelivets gleder. I Larkollens skjærgård finner du flere av fylkets beste badestrender. Her er et knippe du kan teste ut i sommer:

Botnerbaugen

 

 

Botnerbaugen består av både badeholmer og sandstrand.

Botnerbaugen består av både badeholmer og sandstrand.

Botnerbaugen ligger helt i Larkollens nordre del mot Evjesundområdet. Det populære strandområdet består av både 2 sandstrender og svaberg. Bukta har 2 sandstrender med fin natursand, men ute i vannet er det mye tang og stein. Stranda egner seg derfor best for små barn som ikke skal gå langt ut. Stor benk ved den største stranda. Litt lenger sør er det flotte svaberg med stupebrett og badestige.

Området har bra tilførsel av nytt vann fra fjorden og burde ha bra badevann. Utedo oppe ved parkeringsplassen. Det er en stor parkeringsplass ca. 400 meter fra sandstranden. Litt lenger syd for Botnerbaugen, nærmere bestemt ved at du kjører inn på Tollbuveien, så ankommer du Tollerstranda. Tollerstranda er et lite friluftsområde som ble sikret av Oslofjordens Friluftsråd allerede i 1935. Tollerhuset er i dag feriested for etatens ansatte. Tollerne var i Larkollen helt fram til 1960. Stranda består av en vestvendt bergskråning med steiner i sjøen og mye tang, men en badestige gjør det lett å komme seg ut i vannet. Det er brådypt utenfor. Beste adkomst til vannet går over en liten brygge. Toalett og noen benker. Stor P-plass. Lite barnevennlig, best for solbad.

Idylliske Billmannbakken badestrand

Idylliske Billmannbakken badestrand

 

Billmannsbakken badestrand er kanskje en av de fineste og mest barnevennligst badestedene i Larkollen. Fin buet sandstrand og en lang utstikker av en brygge som er fin å stupe i fra. Stranden ligger sør for Tollerstranda. Kjør inn på Billmannsbakken og du ser stranden etter hvert.

Ved Støtvig er det flere fine strender i varierende størrelser.

Ved Støtvig er det flere fine strender i varierende størrelser.

Støtvik er en sørvendt flat bukt med fin sandstrand omkranset av brygger og moloer. Flytebrygge, stupemuligheter 1,5-2 m fra brygge. Det er mye trafikk både til vanns og lands. Engholmstranda og Langstranda. Disse strendene ligger vestvendt innerst på Larkollneset i det området som populært kalles «Paradisbukta». Du kommer hit ved å ta av ved skiltet på Larkollveien og kjøre ca. 1 km sørover gjennom skogen. Parkeringsplassen ligger da til høyre inne i et gammelt grustak. Den nordre stranda har navnet Engholmstranda. Det er en fin sandstrand på nesten 200 meter med en flat, romslig slette i bakkant. Det er toalett i vestkant av sletta.

Engholmstranda:

 


Langstranda ligger sør for Engholmstranda; atskilt fra den med 4-5 hytter. Stranda er en nordøstvendt, bred og fin sandstrand med noe rullestein og er lite barnevennlig. Flytebrygge og kiosk ved Larkollen Camping. En liten P-plass ligger ved stranda, en stor ca. 500 m fra stranda. Den sørvestvendte Danmarksstranda ved Larkollen Camping regnes av mange for å være distriktets fineste sandstrand. Det finnes også noe svaberg. Her det også sandvolleyballbane. Stor P-plass 200 meter fra stranda.

Augustnatt på Danmarksstranda.

Augustnatt på Danmarksstranda.