Attraksjoner, severdigheter, og kulturminner i Østfold

Akerøya

Akerøya – for et sommerparadis! Etter at du har besøkt øya en solrik sommerdag forstår du hvorfor båt- og badegjester har satt sin elsk på denne øya, som ligger like vest for øyene Spjærøy og Asmaløy. Akerøya er også et yndet sted for fugleelskere og den beste kjente fuglelokaliteten i Ytre Hvaler nasjonalpark. Øya har et rikt fugleliv og er en rasteplass for trekkfugl. I 1978 ble det opprettet et naturreservat for sjøfugl på øya, og sommeren 2009 ble øya innlemmet i Ytre Hvaler nasjonalpark. Den flotteste delen midt på øya er gjort til offentlig friområde, og det er mulighet for telting. I sommersesongen kan man også overnatte i et hus som forvaltes av Oslofjordens friluftsråd. I sagatiden hadde øya navnet Saltholmen fordi det ble utvunnet havsalt på øya.

 

Akerøya fort

 

 

 

Andholmen på Herføl £3

 

Annas Lund, Nordre Sandøy

 

Antikk- og loppesalg på Glenne (ved den Blå-Grønne Vegen)

Rett syd for Glenne bro, ved krysset til Riksveg 102 og Riksveg 22 finner du et koselig rødt uthus på tunet. Her selges det lopper, antikviteter og andre rariteter. Et besøk på dette originale stedet er virkelig å anbefale om du ferdes i området.

 

Arebekken Bygdetun

 

Arekilen naturreservat og «Arkimedesskruen»

Arekilen naturreservat er en næringsrik innsjø med sump som ligger på Kirkøy på Hvaler. Her er det et særpreget flora og rikt fugleliv. Om man ønsker en 3 timers tur i rolig tempo kan man legge veien rundt Arekilen. Ulendt terreng, tidvis myrlendt, og mye tornekratt. Fugleliv i rørsivet og store tepper med blåveis om våren. Det ble gjort flere forsøk på å tørrlegge Arekilen. I starten av forrige århundre begynte planleggingen av et stort tørrleggingsprosjekt for å skaffe mer jordbruksland. Det ble bygget et vindmølleanlegg og en kanal ved Arekilens utløp. Vindmøllen drev en skrue, «Arkimedesskruen», som skulle «skru» vannet ut av tjernet ved utløpet i sør. é

 

Arestad Gamle Prestegård

 

É

 

é

 

Askim Frukt- og Bærpresseri

 

Ved denne tradisjonsrike bedriften har mange generasjoner av hageeiere levert frukt og bær og fått tilbake saft, syltetøy og gelè. Den første epledrikken så dagens lys høsten 1936. Siden har mye frukt og bær blitt presset til saft ved presseriet i Askim. Her presses ferske, norske bær og epler når sesongen er der. Fortsatt er over 75% av eplene fra hageeiere på Østlandet – nærmere økologisk kommer du ikke! Askim Frukt- og Bærpresseri fremstiller rene produkter, fremstilt på tradisjonelt vis fra ferske og modne råvarer. Tappet på glassflasker beholder produktene aroma, smak og kvalitet.

 

Askim Frukt- og Bærpresseri har presset saft av frukt og bær i generasjoner. Den første epledrikken ble produsert her for 75 år siden, og fortsatt kommer 75% av eplene fra hageeiere på Østlandet. Du kan fortsatt levere frukt og bær, oppleve stemningen, aromaen og følelsen av god, gammeldags pressing av frukt og bær, men teknologien i presseriet er ny.

 

Helt siden starten i 1936 har Askim Frukt- og Bærpresseri vært opptatt av rene produkter, fremstilt på tradisjonelt vis fra gode, modne råvarer. Varme flasker, varm saft og korken på straks etter at saften er tappet bidrar til å bevare den gode smaken, aromaen og kvaliteten. Produktutvikling har resultert i gode, klassiske kvalitetsprodukter av bær og epler, fremstilt av friske, rene råvarer uten tilsetninger. £#

 

Askim Frukt- og Bærpresseri er et av få presserier som har åpent mottak av frukt og bær i sesongene. I juni presses rabarbrasaft, og i august er det tid for solbær, rips, bringebær,kirsebær og blåbær. Eplesesongen varer fra september og ut oktober. Tilgangen til råvarer varierer fra år til år, avhengig av temperatur, sol, regn, overvintring, blomstring og bier. Epletrærne trenger gjerne et hvileår etter en god eplesesong, og bærer ofte varierte mengder frukt hvert år.

 

Ved fabrikken i Askim har Askim Frukt- og Bærpresseri en flott butikk hvor du finner hele produktsortimentet. Her kan du vandre gjennom tidligere tider og oppleve atmosfæren på fabrikken før og nå. Du finner alltid noe godt drikke på smaksdisken.

 

Butikken er åpen hele året og i tillegg til egne epleprodukter, bærsafter, syltetøy- og gelèer finner du produkter fra andre lokalmatprodusenter, blant annet honning fra Kjartan i Trøgstad og mel fra Holli Mølle i Spydeberg, for å nevne noen. Butikken har mange gode gavetips i alle prisklasser og spennende tilbehør og interiørartikler. Kom inn og opplev Askim Frukt -og Bærpresseri!

 

Askim kulturhus

 

Askim Museum

 

Bamserudlåven

På Bamserudlåven finner du flotte selskapslokaler og produksjon av nydelig iskrem.

 

Bankerødkollen

 

Bastangen på Hvaler:

Følg rv. 108 til Vesterøy. Ta av mot Utgårdskilen og kjør mot fiskemottaket. God Pplass

+ kart over området.

 Skilting mot Sandholmen. Følg rød og blå løype. Tidvis ulendt terreng. Skilt mot

Varden. Flott utsikt mot Akerøy og Søster. Fine plasser for stangfiske. Gå langs

kystlinjen tilbake til Utgårdskilen. 3,5 km.

 

 

Bastion 5
Kunst- og håndverkssenteret på Fredrikstad festning. Flere kunstnere arbeider her. Kom å besøk de åpne verkstedene og opplev keramikere, malere og glasskunstnere i arbeid. Det hersker en spesiell ro og atmosfære i de gamle, ærverdige lokalene, omringet av grønne voller, gamle murer.  Med mange aktiviteter er senteret et naturlig samlingspunkt.

 

Bevø

 

Berby herregård

Staselige Berby herregård ligger innerst i Iddefjorden på grensen til Sverige (Rv 22), og eier skog på begge sider av grensen. Det var nettopp skogen som la grunnlaget for driften av godset. Stedet er nevnt i skriftlige kilder allerede i 1344, og i 1780 ble det kjøpt av Truels Wiels Berby, med blant annet 21 husmannsplasser, sager, kvernbruk og lakserettigheter. Siden Jens M. Golden overtok i 1890, har herregården vært i denne familiens eie. Hovedgården eier i dag blant annet 30 000 mål skog på begge sider av grensen. Hovedbygningen er fra 1854. I 1899 ble Østfolds første husmorskole etablert her, og så sent som i 1953 var det privat husmorskole på gården. I dag er det blant annet brukskunstsenter på Berby. Det gis omvisning på gården etter avtale.

 

Bjørnstadskipet

Dette er Nordens største helleristningsfigur. Skipet er 4,4 meter langt, har 48 mannskapsstreker, og både i for- og akterstavnen står en stor og en liten skikkelse. De store skikkelsene holder en øks eller en hammer høyt hevet. Helleristningen ligger ved Haugeveien (fylkesvei 583), omtrent 3,5 km fra Hafslund kirke, følg deretter skilt til Bjørnstadskipet. Følg stien til helleristningen som ligger ca 500 meterfra parkeringsplassen.

 

Blomstertorget i Fredrikstad

 

BLÅ GROTTE

Blå Grotte er et kulturhus med et bredt kulturtilbud. Her har befolkningen muligheter til å oppleve og utøve kunst- og kulturuttrykk. Både det lokale kulturlivet og rikskjente artister benytter husets scener. Blå Grotte ligger sentralt i gågaten i Fredrikstad og var tidligere kino. Hovedbygningen er tegnet av Arthur Brynhildsen og oppført i 1938. Tilbygget Speilet med foajé og liten sal er tegnet av Axel Fronth og oppført i 1967. Hele bygget ble modernisert av Griff arkitektur og gjenåpnet som kulturhus i april 2007. Blå Grotte benyttes i hovedsak som musikk-, revy- og teaterscene, samt utleie til lukkede selskaper som banketter og konferanser. Huset rommer en moderne flerbruks kultursal, Grotta, og en intimsal, Speilet, i et særpreget vakkert bygg med funkisstil. Blå Grotte er også arrangør for Riksteatret og Østfold kulturutvikling.

 

Besøksadresse:

Blå Grotte

Nygaardsgate 22-24

1605 Fredrikstad

kulturhusene

 

Blåsopp

Blåsopp ligger i Onsøy, på en knaus med tårn på toppen. Og med fantastisk utsikt over skjærgården! Ta rv. 117 mot Gressvik og fortsett på riksveien. Etter avkjøringen til Dypeklo kommer en lang slette, og ved et busstopp på venstre side tar du en smal vei gjennom åkeren. Ta til høyre og følg skilt til ”Dagsparkering for Oksrødkilen”. Det er en bratt sti til å begynne med, følg blåmerket løype i 3,5 km. Retur samme vei. Kyststi-merking og oversiktskart, samt sitteplasser, grill og en egen sikteskive der du lett kan peile ut kursen til mange kjente steder.

 

Borgarsyssel Museum

Museet ble stiftet i 1921 og ligger ved ruinen etter Nikolaskirken fra omkring 1115. Museet dokumenterer og formidler kulturhistorie fra hele Østfold fra middelalderen og fram til nå.

Borgarsyssel Museum har fylkesomfattende samlinger fra Østfold, og er et friluftsmuseum med et 20-talls antikvariske bygninger.

 

NB: Borgarsyssel Museum er for tiden under ombygging og det pågår en omfattende innflyttingsprosess i det nye fellesmagasinet på Trollull. Deler av deres gjenstandssamling er derfor utilgjengelig, men samlingsansvarlig Mona Beate Vattekar tar imot publikumshenvendelser. Museet har for tiden heller ingen arkivar og hele samlingen av privatarkiver og tradisjonsarkiv er derfor utilgjengelig. Det er svært begrensede muligheter for å finne frem eller tilrettelegge for materiale før tidligst i 2016.

 

Borge varde

Borge varde på Vetatoppen var tidligere brukt som signaliseringsplass til andre varder, men er i dag en ypperlig turplass og kjent for den flotte utsikten! Området rundt er veldig populært for familieturer, grilling og for gode tur opplevelser.Kjøreanvisning:  Kjør rv. 110 retning Halden. Straks etter Borge kirke: ta av mot Årum. Følg veien til duser et hvitt skilt på høyre side av veien merker Vetatoppen og Borge varde.

 

Bossum i Onsøy

Jordbruksristninger. Under låvebrua på Bossum gård og i området rundt er

det i alt 84 figurer, hvor 54 er skip. : Kjør Mossevn. Til SkåraSkåra: ta t.v. inn Husebyvn (rv.

116). Kjør 5,7 km. Ta t.h. inn Ekvn. Kjør 100 m. Sving inn på Bossumveien.

 

Botneveten

Botneveten er toppen på Kirkeøy og øyas høyeste punkt (ca. 70 meter over havet). Her ligger det en mindre bronsealderrøys. På 1800-tallet sto det en optisk telegrafmast her, og i dag finner vi utstyr for moderne telekommunikasjon. Flott utsikt over hele Hvaler, og en sti fører opp hit. Fra Botneveten kan man gå ned til feltspatgruvene fra 1880-tallet ved Botne.

 

Brattestø

Helt sør i Asmaløysundet ligger Brattestø, på vestsiden av Asmaløya. Brattestø har vært et populært sted for windsurfing siden 80-tallet på grunn av gode vindforhold. Moloen som ligger her ble bygd for over 100 år siden på grunn av det rike fisket her ute den gangen.  Det finnes toalett og søppelkasser i havna. Rett på utsiden av moloen er en fantastisk badeplass med sandstrand, svaberg og strender til glede for besøkende. En bilvei går nesten helt frem, og det er greie riggemuligheter for de som kommer med båt. Fint turterreng  utover mot fyret Pikesten. Fra Pikesten fyrlykt snor stiene seg gjennom rullesteinsbelte og terrenget er delvis kupert og skumsprøyten står på når det er ruskete vær.

 

Brekke gamle skole

En av landets eldste skolebygninger på landsbygda. Skolen ligger ved det første veikrysset du ankommer om du følger veien fra Hvaler kirke mot Botne. Gammel og rusten port ved skolens inngang til hagen, forteller om lite vedlikehold og aktivitet. I år det derfor en glede at mange ildsjeler i Hvaler Kulturvernforening har bestemt seg for å ruste opp en av Norges eldste skoler. Hvaler Kulturforening fikk tidligere i år økonomisk støtte til pusse den gamle bygningen. Selv om det i skrivende stund er lite synlige forbedringer i og på bygningen, så er det absolutt verdt å besøke stedet. Brekke gamle skole ligger på en idyllisk tomtog på sommeren lukter det herlig her fra villbuskene- og blomstene, og det er jo interessant nok i seg selv bare å vøre tilstede her og prøve å forestille seg hvordan livet på skolen her artet seg for 100 år siden.

 

Brottet Amfi

Utendørs amfiteater med forestillinger hver sommer på kveldstid, som gir en magisk atmosfære.

Ved Skjelsbosundet nedenfor Nordgården – mellom Vesterøy og Spjærøy – ligger et stenbrott med tilhørende arbeidsbrakker. Man begynte å hente ut granitt i dette området i 1873, og brottet var i drift i 100 år. Spisebrakke, smie og maskinrom fra 1946 er under restaurering. I Stenbrottet kan man se den faste utstillingen ”Hogget i granitt”. Utstillingen er åpen året rundt.

 

Buvika

Buvika ligger idyllisk til ved Gravingsundet og er Søndre Sandøys mest kjente område.  Å gå i land i Buvika på Søndre Sandøy er som å ta noen skritt tilbake i tid. Husene ligger skjermet mot vær og vind og viser at dette har vært et velstandssamfunn. Her har det vært bebyggelse helt tilbake til 1500-tallet. Byggemåten vitner om tett forbindelse med kontinentet. De idylliske husene ligger som i et tun for å gi hverandre gjensidig beskyttelse mot det stormfulle høst- og vinterværet. Det sies at navnet kommer av at det for lenge siden sto en bu her.

I 1723 var Buvika en husmannsplass under Løkkeberg. Det var her Petter Wessel Tordenskiold lå med sin flåte i 1714. Buvika var i perioden 1880 - 1950 handelssenteret i Østre Hvaler. Handelshuset ble reist i 1888 og står der i dag sammen med alle de andre staselige hvite hus som ble bygget rundt 1900-tallet. Tollstasjonen som ble opprettet i 1892 og nedlagt i 1958 er i dag feriested for tolltjenestemenn. De fleste av bygningene i Buvika er i dag fritidsboliger.

 

 

Bukta

Bukta på Papper er en av de mest spesielle og eksotiske stedene på Hvaler, og samtidig oppfyller klisjeen på hva Hvaler og skjærgården er. Her ligger det en marina med bl.a. drivstoffpumper og iskremkiosk, flytende pub/spisested. Båtfolket kjenner godt til dennelune kaiplassen da en av landets mest populære badeholmer og uthavner ligger rett i nærheten (Fredagshølet, seilø, Dritern,

 

Bøensetra husmannsplass

 

Bølgende jorder

De ”bølgende jorder” finner man mange steder i jordbruksfylket Østfold, men vil spesielt anbefale følgende fire områder: langs veien mellom Skiptvet og Askim, det sydvestlige området for tettstedet Spydeberg, langs veien (Trøgstadveien) mellom Askim og Trøgstad, og ved Ullerøy kirke i Skjeberg.

 

Bølingshavn

 

Båthusteateret

 

Calberg Gård

 

Dahl Besøksgård

Besøksgård i Ørje. Her finner du et bredt utvalg av dyr blant annet lamaer, esel, kaniner, geiter, sauer, hester, marsvin, griser, kalkuner, høner, ender,katter og hund. Her kan barn og voksne få nærkontakt med dyrene på gården. Du kan også ri på hest...

 

Dahlsberg, Nordre Sandøy - Hvaler

 

Dammene i Fredrikstadmarka

 

Danmark

 

Danmarksstranda

 

Det Grunnmurede Galleri

 

 

Dillingøy

 

Drengestua

Drengestua som har hørt til prestegården på Hvaler, er fra 1799, og er sannsynligvis Hvalers eldste trebygning.

 

Dusa

 

Dypeklo

 

Døvika

Hvalertufter

 

Ekholmen

 

 

Eldøya

 

 

Elgåfossen

Elgåfossen er 46 m høy og tilhører Eljasvassdraget som har sitt utløp i Elgåsjøen. Nedenfor fossen forenes elven med Enningdalselven før de ender i Iddefjorden nord for Berby Hovedgård. Fra Halden tar du veien forbi festningen mot Idd og Enningdalen og følg hovedveien mot grensen. Ca. 1 km før grensen er det skiltet til Elgåfoss.

 

 

 

Elingaard Herregård

Dette er utvilsomt en av Østfolds mest spennende attraksjoner å besøke i sommer. Elingaard er en storslått herregård, med et fantatisk hageanlegg i renessansestil, natur- og kulturstier med husmannsplass, mølledam og mange spøkelser! Elingaard er en av Østfolds eldste, adelige setegårder. Eiendommen var et maktsentrum fra begynnelsen av middelalderen, men arkeologiske utgravninger tyder på aktivitet tilbake til vikingtiden. I området rundt Elingaard er det fortidsminner som helleristninger og gravhauger fra førhistorisk tid.

 

Engelsviken

 

Enningdalselva

 

Enningdalen

 

Femsjøen

 

 

Folkenborg museum

Dette er et friluftsmuseum, med gårdstun og husmannsplass. Om sommeren har museet husdyr.
Folkenborg museum har tilflyttede hus fra Indre Østfold-regionen, med hovedvekt på Eidsberg. Spesielt interessant er den store Narvestadbygningen fra 1723, med sitt rikt dekorerte interiør.
Folkenborg museum ligger i et område preget av lange historiske linjer. Det var kirkested i middelalderen, og her ble kong Håkon Håkonsson født i 1204. Den store museumslåven inneholder utstillingsarealer, studiemagasin, seminarrom, kafe og kontorer. Dette bygget er det ytre skallet av en enhetslåve fra Kirkeby i Hærland fra 1918.

 

Folkets hus på Hvaler

Norges eldste Folkets hus, fra 1898.

Fossenområdet 

Fossenområdet omfatter elveløpet med damanlegg, broer, bebyggelse, og øvrige konstruksjoner i området omkring Mossefossen. Fossenområdet har en helt spesiell historie som Moss by's vugge og arnested. Fossekraften ble utnyttet til kverndrift for mer enn 600 år siden. Omkring år 1500 ble de første vanndrevne sager i landet oppført i Mossefossen. Møllene, sagbrukene, tømmerfløtingen og trelasthandel skapte grunnlaget for industri, næringsvirksomhet, bosetting, skipsfart og bydannelse. Det går en ubrutt historisk linje mellom de første kverner og sagbruk til dagens mølle-, bryggeri- og treforedlingsindustri. 

"Moss jernverk" ble startet i 1704. I jernverkets hovedbygning ble "Mossekonventionen" undertegnet i 1814. På "Verket" ligger fylkets best bevarte arbeiderboliger fra 1700-tallet. Det gamle boligområdet "Bjerget" og en del av Kongensgate hører med. "Gamle Kongevei" krysser Mossefossen over Storebro og Lillebro som et historisk symbol på Moss som trafikknutepunkt.I området finner vi restene etter byens første kommunale vannverk som sammen med resten av "Møllebyen" er sterkt truet av forfall. 

Ønsket om å stanse forfallet og styrke forståelsen for Mossefossens historiske betydning og områdets unike fremtidsmuligheter var hovedintensjonene med valget av "Fossenområdet". 

 

 

Fotballmuseet

Dette museet ligger på Nye Fredrikstad Stadion, og dekker fotballhistorien for hele Norge. Utstillingen viser mange ulike gjenstander knyttet til norsk fotball. Besøkende får oppleve flere interaktive overraskelser, mange av dem spesielt rettet mot barn. Blant annet kan du oppleve hvordan det er å være under tribunen under kamp, få sjekket egen skuddstyrke i "straffeautomaten" og oppleve hvordan det er å bli intervjuet av TV2 på direkte TV.

 

Foten

 

Fredrikshalds Teater

Barokkteateret med skrå scene og perspektivkulisser sto ferdig i 1838 etter tegninger av ingeniøroffiser Balthazar Nicolay Garben. I 1982 ble teateret restaurert og har i dag Norges best bevarte barokkscene. Teateret og de gamle selskapsrommene er til stor glede for befolkningen og leies ut til forestillinger, konserter og møter. Fredrikshalds Teater har også et fantastisk kulisselager som inkluderer omlag 150 originale kulisser. Disse har ry for å være unike også sett i nasjonal og europeisk sammenheng. Ta kontakt med Halden Turist for omvisning i Fredrikshalds teater.

 

Fredrikstad bibliotek

Bygningen som huser Fredrikstad bibliotek er en arkitektonisk perle. Biblioteket ligger litt tilbaketrukket nedenfor domkirken, midt i Fredrikstad sentrum – herlige og vakre omgivelser. Første del av bygget sto ferdig i 1924. Bygningen ble fredet etter lov om kulturminner i 1992. Biblioteket i Fredrikstad har vært flinke til å jobbe iherdig for at huset skal være en møteplass og bevare sin gode funksjon som folkebibliotek. I tillegg til mange ukentlige og faste aktiviteter både for barn og voksne, skjer det stadig forelesninger, møter og arrangementer på biblioteket. Fredrikstad bibliotek er også aktive på Facebook og Instagram.

 

Fredrikstad domkirke

Domkirken fra 1880 er en tidstypisk og stor langkirke i nygotiske former med tårn mot sydvest. Den er oppført i upusset rød tegl fra det lokale Mossins teglverk ved Sorgenfri. Fredrikstad domkirke ligger i sentrum omgitt av Kirkeparken, med Lykkeberg og Rådhuset som nærmeste naboer. Domkirke i Borg Bispedømme. Kirken ble tegnet av Waldemar Lühr og bygd av J. F. Lühr etter en arkitektkonkurranse i 1875. Fredrikstad domkirke er den eneste kirken i landet med fyrlykt i tårnet.

 

Fredrikstad Museum

Museet ble grunnlagt i 1903, og hovedkontoret holder til i militærets gamle lagerbygning, Tøihuset, i Gamlebyen i Fredrikstad. I samme bygning finnes også en fast utstilling om byens og regionens historie og andre temporære utstillinger samt museumsbutikk. Barnas Aktivitetsrom er en populær del av museet, her får barna stimulert kreative sanser ved annet at de kan prege sin egen mynt, lage hoppetau, skinnpung osv.

 

Fredriksten Festning

Med utsikt over Halden by ligger mektige Fredriksten festning. Med sine 600 mål er dette en av landets mest besøkte turistattraksjoner. Festningen kan by på museer, hotell, spisesteder, minigolf, spøkelsesløype, historisk lysspill, samt store og små arrangementer. Alt fra Allsang på Grensen til bilutstillinger, operakonserter og rockekonserter.

 

 

Frøkengården

Ved veikrysset i Korshavn på Kirkøy ligger Frøkengården, stedet der tiden har stått stille.

Frøkengården fikk navnet sitt av fire søstre som var de siste som bodde her på gården. Frøkengården er i dag en del av Hvalers kulturhistorie. Huset har et rikholdig innbo som er godt bevart. Stedet forteller oss om hvordan velstående Hvaler-folk bodde omkring år 1900, og om jordbruk, skogbruk og sjømannsliv . Frøkengården i Korshavn ble overdratt til Vitenskapsakademiet i 1987. Frøkengården fungerer som både museum og møteplass for besøkende lokale og turister til Hvaler.

 

Fugleleiken utkikkstårn

Fra toppen av Henestangen og Fugleleiken utkikstårn er det en fantastisk utsikt over Vansjø og distriktet. Tårnet er 20 meter høyt og ble åpnet i 2012. En fin tur i lett skogsterreng. På de klareste dagene kan man se Gaustadtoppen. 

For å komme til Fugleleiken tar du av fra Fv. 118 like ved Råde kirke (vakker middelalderkirke fra 1100-tallet). Like etter at du har gått/syklet/gått over E6 kommer du til en litenparkeringsplass hvor fotturen opp til utsiktstårnet kan starte. Det går to stier opp til toppen, den ene går i lett terreng fra parkeringen ved Lundebyveien og går på traktorvei nesten helt opp. Ca. 1,3 km. Litt ulent terreng for barnevogn opp mot toppen, men går med litt innsats. Den andre stien er litt lenger, ca.  2,7 km, og er ikke egnet for barnevogn.

 

Fugleviks turstier

Vil du oppleve Mosseregionen i ett nøtteskall, så reiser du til Fuglevik i Rygge kommune. Ved å gå på turstiene her vil du oppleve alt det beste, og alle hovedelementene av Mosseregionens unike og vakre natur : frodige eikealleer – Oslofjordens vakre skjærgård med områder for kystkultur, bading og soling samt friluftsopplevelser – vakkert kultur- og herregårdslandskap.

 

A-porten Kunsthus Sarpsborg

 

Atelier Skåra

 

Bastion 5

 

Det Grunnmurede Galleri

 

Føinum Kunstglass og Keramikk

 

Galleri 22

 

Galleri F 15  Punkt Ø

På Jeløya ved Moss ligger Galleri F15 på en av Oslofjordens aller vakreste tomter. En av Norges eldste institusjoner for visning av samtidskunst, en kulturhistorisk perle og et intellektuelt pustehull for folk fra hele Østlandsområdet. Skiftende kunstutstillinger og koselig kafé i tilknytning til galleriet.

 

Galleri Biedilæ & Vedvik

 

Galleri Clara

 

Galleri Emilie Dullin

 

Galleri Gamle Tomb

 

Galleri Gunne

 

Galleri Henrik Gerner

 

Galleri Kreativa

 

Galleri Kvinnelist

 

Galleri Ljan / Galleri Sand

 

Galleri Midtstuen, Rakkestad

 

Galleri P10

 

Galleri Skrivegaarden, Mysen

 

Galleri Svalgangen

 

Galleri Strømsfoss

 

Galleri Ørje Brug

 

Hydrogenfabrikken

 

Qulthus

 

Soli Brug

 

Østfold Kunstsenter

 

 

 

Galtebo Våpensamling

 

Gamlebyen i Fredrikstad

Gamlebyen er den eldste delen av Fredrikstad (grunnlagt i 1567) på østsiden av Glomma, hvor elva deler seg i to løp. Gamlebyens unike bybebyggelse innenfor de velbevarte festningsverkene fra 1660-tallet gjør den til Nord-Europas best bevarte festningsby. De gamle bygningene huser mange små butikker hvor man blant annet kan kjøpe design, kunst, håndverk, møbler og mat. På lørdager kan man handle på markedet på det koselige torvet, og i sommermånedene juni, juli og august er det også frimarked på søndager. Gamlebyfergen kjører mellom Cicignon i Fredrikstad sentrum og Gamlebyen, og det er gratis å benytte fergene. Overfarten tar ca ett minutt hver vei.
 

Gamlebyen Modelljernbanesenter

I Gamlebyen Fredrikstad finner du Skandinavias største modelljernbane. Dette er et sted som alle med barn bør besøke. Måten denne modelljernbanen er bygd på er helt unik, den går gjennom hus i kriker og kroker og kan ikke annet ennå fascinere deg om du er 5 eller 50 år. Dette er et fantastisk senter med en hel verden av små tog, biler, hus, mennesker og landskap. Nærmere 4 kilometer skinner snor seg over 400 kvadratmeter,  og 3300 ulike bygninger skaper atmosfæren. Det er lagt mye arbeid i detaljene, og alt er bygget i skala 1:87. Her finnes også en miniatyrmodell av Gamlebyen.  En opplevelse for hele familien!  

 

Gilbergodden

Hvalertufter

 

Glasshytta

I Gamlebyen Fredrikstad ligger Glasshytta. Her kan man se hvordan glass blir til, i løpet av noen få minutter forvandles flytendende glassmasse (smeltet sand) til et ferdig produkt. Det er også mulig å avtale besøk hvor det gis informasjon om glass og glassblåsing, og det er mulig å forsøke seg som glassblåser.

 

Glende bro / Glenne bro

Gamle Glende bro er en hvelvet bro fra 1864 er bygd av hoggen granitt. Lengden på broen er 22 m og høyden er 6 m. Stabbeisteinene er i senere tid blitt utstyrt med anleggsskinner som «autovern». Broa fikk sitt nåværende utseende i 1901. Broa krysser Ørelva som kommer fra Ørsjøen ved Prestebakke i

nordvest og faller ut i Enningdalselva mellom Berby og Iddefjorden. I 1961 ble riksveien lagt om, og elvas løp under veien ble endret. På andre siden av dagens riksvei ligger rester av den gamle riksveien. Stabbesteinene er delvis nedrast. Veien fra Halden over Bøklevene, Prestebakke og Kornsjø til Högen i Sverige, ble påbegynt i 1823 for å styrke veiforbindelsen mellom unionspartene Norge og Sverige.

 

Glimmergruvene ved Halden

Her finner vi rester av stein og andre spor etter gruvedriften. Flere gruver. Følg rv. 118 fra Sarpsborg mot Skjeberg. Ta av mot Rokke krk. Følg denne veien og du kommer direkte til rv. 22 og skilting mot Rakkestad. Kjør under høyspentledningene som krysser riksveien og et lite stykke videre. Bred skogsvei med bom på høyre side. Liten P-plass på venstre side.

 

Glomma

Glomma er Norges lengste elv, og Glomma renner sin avslutningsferd gjennom Østfold fylke før eleven munner ut ved Fredrikstad og Ytre Oslofjord.

 

Fra utløpet av Øyeren går elveløpet gjennom en ca. 10 km lang forkastning med mye bratte fjellvegger på breddene. Elva faller 73 meter på denne strekningen, som går i en ganske jevn bue mot vest; den såkalte Glommabuen. Opprinnelig var det nesten kontinuerlige stryk og fosser her, noe som gjorde Glomma ganske vanskelig å krysse. Det eneste noenlunde rolige partiet var ved Onstadsund mellom Askim og Spydeberg, der den gamle kongeveien mellom Oslo og riksgrensen hadde sitt fergested. I dag er Glommabuen regulert med tre store kraftverk, fra sør Vamma, Kykkelsrud og Solbergfoss.

 

Glommastien

Glommastien er godt merket og er anlagt på begge sider av elven mellom Fredrikstad og Sarpsborg. Hele strekningen er på 3,2 mil. Rasteplasser. Stien passerer flere turistmål, som Roald Amundsens minne, Hafslund hovedgård, og Hans Nielsen Hauges minde. Det er flere områder med bever langs stien, samt rester etter teglverks- og sagbruksvirksomhet. Du finner informasjonstavler underveis. Det er utgitt et hefte om Glommastien som kan lånes på Fredrikstad bibliotek.

 

Glufsa

Glufsa er en liten holme utenfor Langøya på Kråkerøy i Fredrikstad. Her er det slikt skjærgårdsparadis man drømmer om på kalde og gustne vinterkvelder. Nydelig svaberg, de lilla strandnellikene som kjemper seg imponerende opp mellom granittbergene – vi snakker hardførhet! Fantastisk utsikt til Hvaler og Ytre Oslofjord. Her er det bare å bade nær sagt fra hvor som helst, det er tross alt som populær badeplass Glufsa er mest kjent for.  Om du kjører veien så lang den er på Langøya, så ender du opp med å finne en liten offentlig parkeringsplass, og herfra er du veldig nærme Glufsa som ligger kanskje 5 minutter spasering unna. Det går en bro over til Glufsa. Buss fra Fredrikstad stopper på endeholdeplassen på Langøya. Fra dette busstoppet bruker du kanskje omtrent 15-20 minutter å gå.

Goenvad

 

Gravningsundet

Gravningsundet blir ofte beskrevet som ett av de vakreste stedene langs Østfoldkysten. Sundet mellom Nordre Sandøy og Søndre Sandøy heter Gravningsundet, og her er det idylliske bukter på rekke og rad. Gravningssundet, og blir ofte omtalt som en skjærgårdsperle, med idylliske bukter på rekke og rad. Det har vært stor virksomhet her den gang det foregikk sildefiske, og ennå kan du se tre av de gamle sildesalteriene, store toetasjers bygninger, nå omgjort til fine og meget spesielle feriesteder. Sildesalteriene lå gjerne – slik som de gjenværende også viser – på holmene og utstikkende nes, for de trengte nærhet til sjøen, selvfølgelig, og holmer og nes ble derfor den gang ganske tettpakket med bygninger og brygger.

 

Greåker fort

Fortet fra rundt 1900 ligger i Sarpsborg kommune, og betegnes i militærhistorien som "Sarpsborg festning" sammen med Ravneberget. Greåker batteri ble etablert i 1902-1903 som en del av et større forsvarssystem langs svenskegrensen. I 1908 ble batteriet utvidet til et fullverdig fort. Den 13.april 1940 var festningen bemannet med ca. 90 mann som forsøkte å stoppe den tyske troppen som kom over Rolvsøysund bru. Et flott piknikkområde, og utsikten fra toppen er fantastisk.

 

Grimsøy

 

Grønnet / Grønnetkilen

 

 

Grøtvika

 

Guldholmen fyr

Guldholmen fyr/Gullholmen fyr

Gullholmen fyr sto ferdig og ble tent den 15. september 1894. Gullholmen fyr ble automatisert og avfolket i 1984 og erstattet med en fyrlykt av plast sørvest for fyret. Her på Østfolds vestligste punkt kan du leie rom og tilbringe late dager medbading, fiske og turer på fjorden med båt.

 

Gullskår / Begby

Feltet ligger 600 m vest for veikryss på riksvei 110 (skilt) ved veien mellom

Sellebakk og Begby. Her ser du skip, skålgroper, fotsåler, menneskefigurer etc. Godt tilrettelagt

med informasjonsskilt. Tilgjengelig med rullator.

 

Guttormsvauen

Guttormsvauen er et fantastisk friluftsområde som ligger på vestsiden på Hvalerøyen Vesterøy.Området ligger i Ytre Hvaler Nasjonalpark og kyststien på Vesterøy slynger seg gjennom området. Her er det store områder med flotte svaberg, dype klover og kløfter. Her finner du også to av Østlandets beste badestrender, og fra parkeringsplassen vandrer du gjennom en nydelig og skyggerfull skog, første del bestående av barskog, så endrer skogens karakter til at fuktig løvskog blir fremtredende, ja her den sjeldne svarorsumpskogen som dominerer før landskapet åpner seg fullstendig med svaberg, strender, viker og berg.

 

Hafslund Hovedgård

Opprinnelig var trolig Hafslund Hovedgård et krongods. Den tradisjonsrike og vakre Hafslund Hovedgård er i dag et fredet kulturminne. Det har vært bosetting på Hafslund i over 5000 år. I parken kan du se helleristninger som er 3000 år gamle. Lettdrevet, sørvendt morenejord, samt fiske og fangst i elv og skog gav grunnlag for tidlig bosetting. Gårdsnavnet nevnes første gang i et brev fra 1344. Parken er alltid åpen for den som vil spasere under de vide trekronene. I juni, juli og august er det faste omvisninger på søndager for publikum inne i den vakre bygningen.

 

Halden gjestehavn

I løpet av de siste årene har Halden gjestehavn blitt totalt fornyet med nytt serviceanlegg og en flott bryggepromenade med trivelige restauranter, uteserveringer, hotell og kultursal. Gjestehavna ligger sentralt til midt i byen og kun 20 minutters gange opp til Fredriksten festning. Frakt av båter til Haldenkanalen.

 

Halden historiske samlinger

Består av 3 avdelinger; Krigshistorisk museum,  Øvre magasin og Prins Georgs Bastion. Krigshistorisk museum ligger i Østre Kurtine, og har en rekke faste utstillinger der mye av tematikken er om svenskekrigene, unionsoppløsning og Karl den XII. I Øvre magasin finner du skiftende byhistoriske utstillinger, og på Prins Georgs Bastion ligger festningens bakeri og bryggeri fra 1695 som kunne forsyne brød til 5000 mann daglig, og ikke mindre enn 3000 liter svakt øl.

 

Haldenkanalen

Med idylliske viker, odder og øyer er det klart for vakre naturopplevelser for de som er glade i å padle. Haldenkanalen og innsjøer i området egner seg meget godt til turpadling. Langs kanalen finnes både strender og gapahuker i tillegg til de spektakulære sluseanleggene i Brekke, Strømsfoss og Ørje.

Områdene langs Haldenkanalen passer perfekt for vandreturer. Her finnes et utall merkede løyper og stier. Noen flotte vandringsleder er Olavsleden, Karl XII’s vei og Bergstien. Det finnes også flere lysløyper i regionen, legg gjerne turen innom en av de mange sportshyttene eller gapahukene som finnes.

 

Haldenvassdragets Kanalmuseum

 

Halvorsrødtangen

 

Hankø

Denne idylliske øya ligger vest for Onsøy i Fredrikstad. Bare navnet alene er nok til å gi assosiasjoner til hvite seil, KNS-vimpler og regattaliv. Hankø er en skogkledd øy med fine turmuligheter, hotell og flere spisesteder. Kong Olav V hadde sitt kjære landsted her. I dag er det Prinsesse Martha og hennes familie som arvet stedet etter Kong Olav V. På en holme i sundet står det en kongevarde til minne om om vår seilerkonge OlavV. Fra Vikane går det ferge over til Hankø. 

 

Hans Nielsen Hauges Minde

 

Hansemakerkilen

 

Haukenestårnet

På Haukenesfjelletlangs Grensesømmen ligger Haukenestårnet. Denne tretårnhytta er det høyeste punktet du kan sove i Østfold. Hytta er Norges eneste bevarte branntårn i tre og ruver med sin helt spesielle form i naturen. Fra utsiktsplattformen på toppen kan du stå og se store deler av Indre Østfold, og langt over til Sverige. På en fin høstdag kan man også se Gaustatoppen ved Rjukan og Blefjell ved Kongsberg hytte. Tårnet ble benyttet som branntårn fram til 1975 da vaktholdet opphørte. Grunneier Johs Ramberg kjøpte da tårnet som siden har blitt overtatt av kommunen som et minnesmerke. Ta kontakt med Den Norske Turistforening på telefon 69859120 angående overnatting i tårnet.

 

Hellekilen (Kirkøy, Hvaler)

 

Hellekilen (Kråkerøy)

°

 

Helleren

Helleren ligger i Fuglevikskogen/Stenhytta på Kråkerøy. Under steinblokka er en gammel boplass fra 5000 f.Kr. Kjør mot Hvaler og følg skilt til ”Stenhytta” på høyre side av veien noen få hundre meter etter tettbebyggelsen. P-plass. 1,5 km skogsvei/sti, men ujevnt underlag.

 

Helleristninger

 

Herfølsåta

«Herfølsåta» («Røsset» på folkemunne), en stor gravrøys fra bronsealderen som kan ses langt fra havs. Gravrøyset ligger som seg bør med flott utsikt i alle retninger. Herføl er sagaøya i Hvaler og Østfold. Navnet Herføl, på gammelnorsk «Herfyili», betyr samlingsted for hæren. Alt i bronsealder og sagatid var øya et sentralt sted. Alle bronsealderrøysene tyder på det. «Herfølsåta» er en av landets største røyser, nær 30 m i diameter. Dette er en av Norges flotteste gravhauger der den troner øverst på Herføls høyeste punkt. Den vitner om tro og forestillinger menneskene i denne tiden har hatt. Både «Herfølsåta» og «Langrøset»   forteller om regionens fascinerende bronsealderhistorie og imponerer med sin alder på godt over 3000 år.

 

Historica opplevelsessenter, Rakkestad

Utstilling av leker, mopeder, motorsager, redskap, mineraler og stein. Miljøutstilling med klær, fra apotek, korps, skole, mekanisk verksted, urmaker- og skomakerverksted.

Ertevannsveien 3 <> www.historica.no

 

Hjelmkollen

Like ved den gamle Svinesundbrua i Halden ligger Hjelmkollen, en steil og knauset kolle med bratt fjellvegg og overheng ut mot Iddefjorden. Hjelmkollen fort ligger øverst på en markert høyde med utsyn utover fjordløpet mot Oslofjorden og innover til Fredriksten festning i Halden. Fortet er underlagt Fredriksten festning, og ble anlagt i 1902-03 som en del av et større forsvarssystem av sperrefort og forberedte stillinger langs grensen i forbindelse med løsrivelsen fra unionen med Sverige. Fortet ble demolert etter Karlstadforliket i 1905. Det er to måter å komme seg til Hjelmkollen. Enten via en skiltet sti fra den gamle Svinesundbrua eller inn på Batteriveien fra den gamle E6 og forbi Blåsopp gård. Det er ikke egnet bilvei hele veien.

 

Hjemmefrontmuseet

 

Holmene ved ankomst Hvaler

 

Homlungen fyr

Homlungen fyr fra 1867 ligger ytterst i Oslofjorden, og det er bare noen små øyer mellom fyret og Sverige. Man ser det svenske fastlandet i øst og Kosteröarna i sør. Ellers er det havet og de flate Hvalerøyene som omkranser Homlungen.Fyret og stedet er unikt med sin plassering nær Skjærhalden på Hvaler. Homlungen fyr ble første gang tent den 1. oktober 1867. I 1952 ble fyret avfolket og automatisert. Fyret ligger på holmen med navnet Homlungen som i sin tid var en husmannsplass under prestegården i Hvaler. Fyret er nå fredet og nyttes i dag som kystledhytte.

 

Hornnesfeltet

Hornnesfeltet har 21 skip på en nesten loddrett bergflate. Skipene har retning kysten og havet, samt skålgroper og en personfigur. Feltet er fra yngre bronsealder 800-700 f.Kr og er en del av Oldtidsveien.

 

Hotell Refsnes Gods

Praktfulle Hotell Refsnes Gods ligger på Oslofjordens perle; Jeløya.

 

Hunnfeltet

På Hunnfeltet i Skjærviken er det registrert nærmere 150 synlige fornminner fra yngre steinalder, bronsealder og jernalder. Her finnes stensetninger, gravhauger, gravrøyser, bautastener og flatmarksgraver. Under bakken er det også funnet boplasser, rester av gamle åkre og flatmarksgraver. Gjennom feltet går eldgamle ferdselsårer, hulveier som dype furer i bakken. Snille beitende sauer på feltet. Feltet ligger rett ved riksveien. Kort spasertur.

 

 

Hunnebunnen/Hunnebotn

Hunnebunnen er lokalisert i Skjærviken, like ved Oldsveien. En flott tur får du ved å parkere ved badestranden Vispen og gå rundt til den andre siden av bukta. To bratte bakker vel tøffe for rullestol, men man kan gå et stykke. Verdens første fiskeoppdrett var i Hunnebunn. Kyststien for Fredrikstad starter i området og stien slynger seg sammenhengende herfra til fergeleiet i Gamlebyen, Fantastisk tur.Krakker og infotavler tilgjengelig for besøkende.

 

Huth Fort

 

Hvaler Gjestgiveri

 

Hvaler kirke

I følge våre historikere skal Hvaler kirke være en av landets eldste. Hvaler kirke er en middelalderkirke, trolig påbegynt ca. 1000/1100 e. Kristus, og var i privat eie gjennom en årrekke fram til 1860, da den ble menighetens eiendom. Døpefonten, som er laget av Gotlandsk kalkstein, er antagelig fra 1300-tallet, mens prekestolen er fra 1620. Hvaler kirke med omgivelser er blitt valgt ut som kommunens tusenårssted.

 

Hvaler Prestegårdsskog

 

Hvalerhagen

Dette er en gårdsbutikk og værested på Stafsengen gård på Hvaler, i underkant av 100 m fra havet på Kirkøy. Omgitt av vakkert kystlandskap og frodig skog. Hvalerhagen dyrker og selger egne grønnsaker, krydderurter, frukt og bær som selges gjennom hele sesongen. Hvalerhagen er også en liten gave- og interiørbutikk med spennende designartikler og mye mye mer! Sortimentet bygger på Hvalerhagens verdier, bærekraft og nærhet, og vil således preges av norsk og lokalt design, fair trade, miljømessig bærekraft, gjenbruk (produsenter som anvender resirkulert materiale) og second- og third handprodukter. Stilmessig møtes det tradisjonelle (maritime), moderne skandinavisk design.

 

Hvalerskøyta 

Den sagnomsuste seilskøyta ble brukt til fiske, losing, frakt og lystseilas. Bygget i hele kystområdet fra Båhuslen til Sørlandet. Dekket fra ca. 1840. Fikk da sin berømmelse. Klinkbygget båt med meget stor dekksbredde. Vanlig størrelse 28 til 35 fot. Rigget med fokk, klyver og spririgget storseil. 

Båten var forbilde for Colin Archer da han konstruerte sin båttype fra 1880-årene. Ulabrand hadde også en Hvalerskøyte. 

Kystmuseet Hvaler har en restaurert hvalerskøyte som kan besees på "Bygdetunet" på Spjærøy. Flere skøyter i museets eie trenger sårt til å bli berget. 

Kilde: Østfold Fylkeskommune, Kjell Bothne

 

Hvalertufter

 

Hvalfangermuseet

I Gamlebyen Fredrikstad gjemmer mange skatter seg i Hvalfangermuseet. Blant dem hvalfangernes egne historier. Det er nemlig ekte hvalfangere som er guider og museumsvakter her inne på det som antagelig er Fredrikstads mest ukjente museum. Selve museet er ikke større enn en garasje, men plassen er godt utnyttet; veggene er dekket av bilder fra gulv til tak, og redskaper brukt til hvalfangst er spredt rundt i rommet.

 

Hvalertufter

Tuftene på Hvaler er rester etter fiske/fangstbosetting fra 1100- 1500 e. Kr. Hvalertufter er spor etter hustufter og stensettinger, de er enkle hus som befinner seg på naturlig avgrensede flater i landskapet. Det er registrert 57 felt med tufter på Hvalerøyene, og i alt finnes det ca. 380 Hvalertufter. Du finner dem i sydvest den badestranden Storesand (området ved Sjursholmen og døvika), og øst for Skjærhalden langs «Kjærlighetsstien» som tar deg forbi to store tuftefelt; Gilbergodden og Skårsnes, med opplysningstavler. Det er spesielt på Kirkøy man finner de fleste «Hvalertuftene», men «Skjelleren» på Søndre Sandøy er også svært intakt og ligger i en fantastisk flott løvskog på Norges mest skogkledde øy, samt den lille øya Ekholmen (nordvest for Herføl) har flere tydelige felt med Hvalertufter med skipsopptrekk.

 

Høgnipen

På Høgnipen finnes rester av det som regnes som Norges eldste boplass, ca. 6000 år gammel.

 

 

Høytorp fort

Høytorp fort, sperrefort i den såkalte Glommalinjen, oppført sammen med Trøgstad fort og brogallerier ved Fossum og Langnes i 1912-17. Disse anleggene dannet til sammen Fossumstrøkets festning, som var beregnet på å understøtte offensive operasjoner øst for Glomma. Det var etter 1. verdenskrig en del av den ytre forsvarslinje rundt Kristiania (Oslo). Hovedanlegget er sprengt inn i fjellet, med bl.a. mannskapsrom, kjøkken, magasiner og kommandosentraler. Til sammen er det 1100 meter med tunneler og underjordiske ganger på området. Området er hele 430 dekar stort og inneholder 40 bygninger og et godt tur- og veinett i tillegg til forsvarsanleggene. Det er omvisninger inne i fjellanlegget og festningsutstillingen hver søndag i juni – august kl 14.00. Egen artilleriutstilling for landforsvarsskyts er åpent hver søndag i juni - august fra kl 12.30 til 13.30.

 

Iddefjorden

 

Ilemyr naturreservat

Midt på Vesterøy, nordøst i friområdene ved Utgårdskilen, ligger det unike naturreservatet Ilemyr. Her er det en fantastisk og sjelden natur med urskogspreg og myrområde. All vegetasjon er fredet, men ferdselen er fri. Her vokser blant annet Soldogg, som er en såkalt kjøttetende plante. Dette er ikke like dramatisk som det høres ut. Den fanger små insekter for å skaffe seg nitrogen i de nitrogenfattige myrene de vokser i.

 

Indigo Glassblåseri

Glassblåseriet er et åpent verksted med skiftende salgsutstilling hvor du selv kan se hvordan glasskunst blir til. Eller kanskje du vil prøve å blåse glass selv? Barna kan også prøve å blåse glass helt selv. La dem prøve, velge farger selv og blåse de vakreste glasskuler under personlig veiledning. Verkstedet ligger ved Borgarsyssel museum, Gamlebygata 8, Sarpsborg.

 

Inspiria Science Senter

 

Isegran

Den lille øya stikker ut fra nordspissen av Kråkerøy og deler Glommas utløp i to (Østerelva og Vesterelva). Isegran festning ligger her. Isegran ble forsterket for moderne krigføring på 1670-tallet, og admiral Peter Wessel Tordenskiold brukte det som en viktig base under den store nordiske krig. Fram til 1680 var Isegran landets eneste orlogshavn.  På øya ligger også det over 300 år gamle «Empirehuset» som er Fredrikstads eldste trebygning. I Minemagasinet viser Østfold Museene - Fredrikstad Museum den maritime utstillingen “Hvite seil og salt sjø”.

 

Jeløy Radio

 

Jettegryter på Herføl

 

Kajalunden

 

Kanalen i Moss

Kanalen mellom Moss og Jeløy åpnet for mer sjøfart i Moss, da seilskutene slapp å gå rundt Jeløy og eventuelt vente på skifte i vindretningen. Arbeidet med å grave ut kanalen startet i 1812, men arbeidet stoppet opp i 1814 på grunn av pengemangel. Først i 1851 ble gravingen startet opp igjen. Åpningen av kanalen skjedde den 6. november 1855. I dag fungerer fortsatt kanalen som led, men oftest for seilbåter og andre fritidsbåter. Hele området langs kanalen er veldig idyllisk med badestrand, parkområder, restauranter, gjestehavn, og bryggepromenade.

 

Karlsøyene (Nordre Karlsøy og Søndre Karlsøy)

 

Katedralen

Fra sjømerket «Linnekleppen» på Herføl kan du ta turen sydover over svabergene mot «Katedralen», den store jettegryten med form som et gotisk kirkevindu. Ved «Katedralen» er det et fantastisk landskap av svaberg. Nyt svabergenes alle former som istiden har skapt. 

 

Kjellvika

 

Kjøkøy

 

Kjærlighetsstien

Stien med det romantiske navnet går fra Skjærhalden via Skårnes og videre til Hellekilen. Kjærlighetsstien svinger blant annet innom flere idylliske perler og flere historiske spor etter fiske- og fangstbosetting. Etter endt tur kan man jo kose seg Skjærhaldens myldrende havneområde og innta et bedre måltid på en av Skjærhaldens hyggelige etablissementer. Det går fint å bare rusle rundt og titte på båtene og folkelivet i havna også. 

 

Kofoedbryggeriet

Dette er et lite gårdbryggeri som ligger på Kirkeøy i Hvaler kommune. Ølsmaking og omvisning med grupper fra 8 til 25 personer. Kofoed selger egenprodusert øl fra gården på fredager mellom kl. 10 og 18. Bryggeriet ligger rett ved tunnelen på Kirkeøy.  Vestre veien 2, 1680 Skjærhalden. Telefon: 917 51 414. Les en større artikkel om Kofoedbryggeriet på side 136 – 139

 

Kongsten

 

Kongsten Fort

Kongsten fort ligger ca 400 m øst for Gamlebyen, majestetisk på høyden Galeberget. Kongsten fort er et av Fredrikstad festnings fremskutte verk, blant annet kjent for sine underjordiske ganger. Fortet ble oppført i årene 1682-1685. Fortet egner seg perfekt for opplevelser med en historisk ramme. Fortet har to store lokaler som egner seg for konferanser, middager og events. Fra fortet er det en fantastisk utsikt over byen og distriktet. Et flott piknikkområde i gangavstand fra Gamlebyen.

 

Konventionsgaarden

Konventionsgaarden fra 1778 var opprinnelig hovedbygningen til Moss jernverk. Bygningen fikk en sentral plass i Norgeshistorien da den ble benyttet under fredsforhandlingene mellom Norge og Sverige i 1814. Kong Christian Frederik bodde her i flere uker under forhandlingene med den svenske kronprins Karl Johan, og 14. august ble "Konventionen på Moss" undertegnet. Det var først etter dette at den fikk navnet Konventionsgaarden. Den eldste delen av Konventionsgården er vestfløyen, som skriver seg fra midten av 1700-tallet. Mens vestfløyen er oppført i tre, er hovedfløyen ut mot fossen oppført av utmurt bindingsverk. Konventionsgaarden og arbeiderboligene på verket er også registrert i Riksantikvarens NB!-register (nasjonale interesser i by). Her er et utdrag fra registeret:
”Delområdet innehar nasjonal interesse som bymiljø både fordi stedet spilte en svært viktig rolle under forhandlingen av Mossekonvensjonen, og fordi det innen området eksisterer flere godt bevarte bygninger som er opptil 250 år gamle. Som helhetlig miljø utgjør dette et særegent historisk bymiljø.”

 

KulturAksen

 

Kulturleden

 

Kulåsparken

I hjertet av Sarpsborg by ligger det flotte naturparkanlegget Kulåsparken. Parken fra 1897 er Østfolds største og mest populære bypark, og huser store og små arrangementer, fra kaninhopping til store konserter med internasjonale stjerner. Stor lekeplass for barn. Etter vært ble det en folkepark med amfi og scene og er mye brukt til større kulturarrangement. I parken finner du også et svært godt bevart gravfelt med 40 større og mindre gravhauger fra ca. 200-300 år e.Kr.

 

Kurøen Bygdetun

 

Kystmuseet Hvaler

Dette er Østfoldmuseenes avdeling for kystkultur. Museet ligger på Nordgården Dypedal på Spjærøy. Langs kysten kunne man sjelden overleve av havet eller jorden alene. Kombinasjonen mellom jordbruk og fiske, losvirksomhet, rederivirksomhet og annen næring knyttet til sjøen var et dominerende trekk ved kystkulturen. På slutten av 1800-tallet kom stenindustrien med nytt grunnlag for næringsvirksomhet. Nordgården er et typisk kombinasjonsbruk for Hvaler. Fram til slutten av 1800-tallet ble det drevet både jordbruk og fiske, senere ble det etablert stenhoggervirksomhet her.

 

Kulturhuset Blå Grotte

 

Kurefjorden fuglereservat

 

Kurøen

 

Kuvauen

Kuvauen er en smal kile med flere små sandstrender godt beskyttet mot vinden. Innerst på østsiden av kilen har Riksantikvaren valgt å frede et idyllisk sjøbumiljø med båtfester og brygger som er ganske enestående i dagens Hvaler. Den eldste bua ble bygget så tidlig som i 1871 og den siste på midten av 1930-tallet. Kuvauen var havn for både fiskere og loser. De største båtene lå fortøyd ute i kilen, de mindre båtene og losbåtene var fortøyd til land. Losbåtene lå fortøyd med baugen mot utløpet slik at de lett kunne stikke til sjøs. Friområdene rundt Kuvauen egner seg godt for turgåing. Fra parkeringsplassen ved hovedveien er det en vakker skogsti som fører deg til Kuvauen. Terrenget veksler mellom svaberg, rullestein og bratte skråninger, og gir fin variasjon for dem som ønsker utfordringer under turen. Fantastisk utsikt over Ytre Oslofjord.

 

Landfasten

 

 

Landeparken

I Landeparken som ligger rett ved siden av Tunevannet i Sarpsborg kan du gå turer på gangstier som slingrer seg mellom høye furutrær. Flott utsikt utover vannet. Ved Landeparken finnes det også en badeplass med strand, brygge og flåte. Det er en stor åpen plass midt inni "skogen" hvor det er en lekeplass, grillplass og stor flott plass hvor barna kan løpe fritt. 

 

Langøya

Det er absolutt verdt å ta seg en tur til Langøya på Kråkerøy. Kanskje Norges beste badeparadis, og det yrer av liv i sommermånedene her. Glufsatoppen danner en loddrett klippe ni meter over vannet, og byr på spennende utfordringer for ungdommen. Rundt halvøya er det gode fiskemuligheter med stangfiske. Sjøørreten trives godt i farvannet, spesielt i perioden mars - juni.

 

Langrøset

Sør på Herføl ligger en sjeldenhet av en langrøys, ca. 100 meter lang, «Langrøset». Gravkammeret er tydelig å se når man balanserer seg fram over rullesteinene. «Langrøset» er Norges lengste i sitt slag. Både «Herfølsåta» og «Langrøset» forteller om regionens fascinerende bronsealderhistorie og imponerer med sin alder på godt over 3000 år.

 

Lauer

 

Lerdalen

 

Lervik

 

Lille Danmark

På Larkollneset er både og rekreasjonsmulighetene spesielt gode, og her er en stor campingplass anlagt. En helt spesiell avstikker er å spasere på den 300 m lange grunnen til ut øya lille Danmark. Det spesielle med Moreneøya Lille-Danmark er at du bare kan komme deg dit tørrskodd når det er fjære.

 

 

Linnekleppen (skogbrannvakttårnet)er et yndet utfartsted, og ikke minst et viktig kulturhistorisk minnesmerke. Nord-Europas eneste betjente brannvakttårn, bemannet i juni, juli og august. Det opprinnelige tårnet ble etablert i 1908, og senere erstattet med et 17 meter høyt tårn i 1936. Populært å besøke i sommersesongen. Linnekleppen ligger 325 meter over havet, akkurat på grensa mellom Rakkestad og Marker, og er det høyeste punktet i begge kommunene. Det er også det fjerde høyeste punktet i fylket. Man kommer hit via en blåmerket sti fra fylkesvei 124.

 

Linnekleppen (sjømerket)

Et landemerke som kan ses langt fra havs er 32 meter høye Linnekleppen med en ruvende varde som måler nesten 9 meter høyde. Varden skal være en av de mest dominerende i skjærgården. Linnekleppen ligger sydvest på Herføl og en tur opp til varden belønner deg med fantastisk utsikt over horisonten til Skagerrak og Sverige med Koster-øyene. Det er lett å forstå at mange seilende benytter varden som innseilingsmerke til Hvaler-arkipelet.

 

Litteraturhuset i Fredrikstad

For en fantastisk bygning, og for et innholdsrikt program!

Det flotte bygget som huser Litteraturhuset står på Blomstertorvet ved bryggepromonaden i Fredrikstad sentrum. Litteraturhuset åpnet 25. januar 2013, og siden den gang har Litteraturhuset vært et kulturelt møtested som imponerer med sitt innholdsrike program, nesten daglig hele året.

 

 

Lindalen

Lindalen er et urskogområde på Spjærøy på Hvaler, og er en av Østlandets fineste raviner, og en tur inn i denne flotte urskogen kan starte ved vakre Spjærøy kirke (hvor det også er gode parkeringsmuligheter).

 

Løkkevika/Gressdalen/Bussevika

 

Matfold

 

 

 

Makø Sommercafe

 

Monaryggen

Monaryggen i Eidsberg er Nord Europas største morene. Monaryggen er et majestetisk monument fra istiden. Med sin flotte beliggenhet i de to kommunene Eidsberg og Trøgstad gir den alle besøkende en unik utsikt over Eidsbergdalen med Glomma i det fjerne. Dermed får alle et visuelt bilde av hvordan isen skapte naturen. Monaryggen er et synlig resultat fra innlandsisens tilbaketrekning. Isranden stoppet ved Mysen, og smeltevannet skapte Monaryggen.

 

 

 


 

 

Momarken Travbane


Moss by- og industrimuseum

Museet er en del av Stiftelsen Østfoldmuseet. Moss by- og industrimuseum samler, bevarer og dokumenterer Moss bys sosiale, arkitektoniske og industrielle historie, med vekt på tidsskiftene i det 20. århundre. Den permanente utstillingen omhandler mølleindustri, vannkraft, glassemballasje og papirindustri. Skiftende utstillinger tar opp temaer knyttet til byens bedrifter, foreningsliv og kulturelle aktiviteter. Museet holder til i restaurerte lokaler i Kloster og Galla møller mellom Fossen og Lille-elv.

 

Moss Kunstgalleri

 

Møllebyen

Moss er et av Norges eldste og mest allsidige industristeder i Norge. Møllebyen, som ligger ved Mossefossen, var tyngdepunktet for byens første industrielle epoke, og bevarte denne status helt frem til omkring 1970. Møllebyen fremstår i dag som et unikt historisk bymiljø, med flere hyggelige kaféer, et topp moderne kinoanlegg, Moss By- og industrimuseum er blant tilbudene man finner her. I Møllebyen finnes også verdens største krukke laget og designet av Franz Widerberg.

 

Munken

Munken er et område som er lokalisert sørsøst på Torsneshalvøya. Munken var fra gammel av en husmannsplass som hørte til Thorsø Herregård. Dette er en virkelig bortgjemt perle av de sjeldne. Flott turterreng, nydelig kyststripe, og området ligger beskyttet mot sørvesten av Hvalerøyene, noe som igjen bidrar til lune og flotte skjærgårdsopplevelser som bading og padling av kajakk/kano.

 

Mørvika Fort

 

Mærrapanna

Sørøst for Hankø ligger Mærrapanna. Et stort og barnevennlig friområde med en stor lun gresslette utstyrt med lekeapparater, svaberg, flotte bademuligheter og en langgrunn vik inn mot Gjetøya. Fra svabergene har du utsikt over Oslofjorden med Søsterøyene, Struten, Rauer og Missingene. Svabergene er også populære fiskeplasser for stangfiske. Flott turområde med rik vegetasjon (uvanlig forekomst av barlind) og særegne fjellformasjoner. Det er merkede stier i området. Ved Gjetøya er det anlagt gjestehavn. Kommer du med bil så kjører du rv. 117 mot Gressvik, og følg veien utover til Onsøy. Det står skiltet til Mærrapanna i en krapp høyresving etter Slevik. Ta av her og følg veien til parkeringsplassen. Lett terreng og 6-700 m fra parkering til sletta.

 

Nedgården

Nedgården er hovedanløpsstedet på Søndre Sandøy for Hvalerfergene. Det er også et fergeanløp i Buvika nord på Søndre Sandøy, men Buvika har ikke like mange avganger som Nedgården har. Nedgården er også er det stedet på Hvaler som blir anløpt flest ganger av fergene i løpet av et døgn. På Nedgården er det kafe og pub med Cafe Oline og i tilknytning til samme bygget er det et galleri.

 

Nes herregård

Nes herregård i Torsnes i Fredrikstad er lokalisert ca. 5 km sørøst for bykjernen. Gården omfatter (1997) ca. 2800 daa, hvorav 1080 daa dyrket mark. Gården har bl.a. tilhørt slektene Bildt, Krefting og Løvenskiold. Hovedbygning i stein fra midten av 1600-tallet (ombygd i empirestil etter en brann 1827) med rester av vollgraver rundt.

 

Nes lensemuseum

Museet gir et tilbakeblikk på lensdriftens hverdag i naturskjønne omgivelser. Nes lense ble opprettet i 1852 for å frakte tømmer ned Glomma. Den var et par kilometer lang og hadde flere sorteringsbåser og mosemaskiner. I sin glanstid sysselsatte lensearbeidet 300 mann, og var en viktig levevei og attåtnæring for distriktet, helt frem til nedleggelsen i 1985. Museet ble opprettet for at ikke alle spor og minner om et gammelt og tradisjonsrikt yrke skulle gå tapt.

 

Nes lensemuseum 

Nes lensemuseum eies av Skiptvet kommune, og ble åpnet i 1993. Museet er fortsatt i en oppbyggingsperiode. Beliggenhet: riksvei 115 mot Skiptvet, inn på fylkesvei mot Sundes, deretter skiltet til Nes lensemuseum. 

På vei ned til museet passerer man bestyrerboligen Solnes, som nå er i privat eie som bolighus. Selve museet ligger flott til ved den brede og stilleflytende delen av Glomma. Bygningsmassen ved museet består av spisebrakke, snekkerverksted med smie, kraftstasjon og sag. De som arbeidet her hadde ansvaret for vedlikeholdet av lensa. Det ble reparert og laget redskaper, og ikke minst saget tømmer tilvedlikehold av kilometervis med lenseganger. Fram til 1916, da Vamma kraftverk kom i bruk, forsynte kraftstasjonen hele lensa med strøm. Ute på elva flyter mosemaskinen med tilhørende spisebrakke, maskinhus, tellebu og wirehus. I wirehuset (brøkkerhuset) står en modell av lensa slik den så ut på midten av 1930-tallet. 

Nes lense var sorteringslense, og en stor og viktig arbeidsplass for hele distriktet. Det arbeidet opp til 400 mann her i sesongen. De som bodde lengst unna var ukependlere. 

- Ida Edfeldt -

 

 

Nes Lenseteater

Ved Nes Lensemuseum har det blitt satt opp teaterstykker med jevne mellomrom, det vil si med noen års mellomrom. Her ble det spilt i blant annet 2010 og i 2012. I år spilles stykket; «Det andre landet» i perioden 27. august – 30. august. Få med deg i år denne fantastiske forestillingen som spilles utendørs i svært så vakre omgivelser med Glomma rennende forbi – man vet jo ikke når neste gang det skal spilles teater her igjen!

 

Nes Lenseteater har vist to lokalhistoriske friluftsspill ved Nes Lensemuseum i Skiptvet, Østfold. Begge spillene er basert på fortellinger fra miljøet ved den nederste tømmersorteringslensa på Glomma. Her arbeidet rundt 400 mann ute på elva med å sortere tømmer før det ble slept videre nedover til tømmerkjøperne ved utløpet av den 60 mil lange elva.

 

Lensa som arbeidsplass lignet ikke på andre arbeidsplasser. ”Lensekræbbene” – som lensearbeiderne ble kalt – holdt daglig til på smale lenseganger av tre, flytende på vannet. Sesongen varte fra elva ble isfri til isen la seg. Ikke så rart at det finnes mange særegne historier fra en slik flytende arbeidsplass!

 

De forestillingene Nes Lenseteater har vist, heter ”Spor i vann” (2010) og ”Den som ikke er ropt opp, kan gå hjem” (2012)

 

 

Nordre Nipetjern

 

 

 

Ocean Hope

«Ocean Hope» er en hytte bygget av plast fra havet for å gjøre folk oppmerksomme på at plast ikke forsvinner. Plasthytta ligger på badestranden Storesand som igjen er en del av Ytre Hvaler nasjonalpark, og på mange måter så griper hytta «Ocean Hope» rett inn i tematikken bak opprettelsen av nasjonalparken.

 

Oksrødkilen

 

Ole J. Kjærbus Krigshistoriske Samlinger

 

Ole Ulsrød's Stiftelse

Ole Ulsrød's Stiftelse - Gårdsmuseum Gårdsmuseumet er privat og omfatter to hus, bygd opp av Ole Ulsrød, en svært driftig mann med sans for å ta vare på de gamle håndverkstradisjoner og redskaper. Samleinteressen opptok mye av hans liv, og han ble kjent langt utover Aremarks grenser. Museumet består av over 1000 gjenstander og inneholder bl.a. gammel gårdsredskap, jakt og fiskeavdeling, utstoppede fugler og dyr, samt utstyr for hjemmet, skomaker og snekker. Et av husa er en gammel husmannsstue som har åpen grue og bakerovn. Stua er fullt møblert, og her er det muligheter for aktiviteter som bl.a. brødbaking, vaffelsteking og smørkinning. Alt selvsagt på gamlemåten. Kontaktperson, Gunnar Ulsrød, tlf. 69198431.

 

Oldtidsveien

 

Oldtidsruta

 

Oppstadfeltet

Et av de største gravfelt i landet. Adkomst til feltet er Opstadveien som går

mellom Grålum og Greåker.

 

Oven

 

Papper

På Papper finner du det gamle Hvaler, her finnes små fiskehavner og noen små boligområder med gamle hus og smale gater. Områdene ved Papper er en av de mest populære stedene langs Østfoldkysten å oppsøke med båt. Sommerstid er det både marina, kiosk og pub som er åpen her.

 

Papperhavn

Beskyttet innenfor Vauerholmen ligger Papperhavn. Dette er en hyggelig fiskehavn som er svært populær hos båtfolket.

 

Pattene

Pattene er en meget spesiell fjellformasjon lokalisert like ved Papper på Vesterøy.

 

Pikesten Fyrlykt

Fyrlykten er et blikkfang der det ligger ved innseilingen til Asmalsundet på Hvaler. Det er flott rullestein og deilige svaberg rundt odden ved Pikesten fyrlykt. Fint turområde.

 

Pilgrimsveien

 

Prestegårdskog naturreservat

Store deler av Hvaler Prestegårdskog ble fredet som naturreservat i 1993 for å bevare sandfuruskogen og lågurtfuruskogen i dette området. Sandfuruskogen er den eneste forekomsten av denne skogtypen som er registrert i Øst-Norge. Naturreservatet grenser mot de to flotte badestrendene Storesand og Ørekroken, og som er en del av Ytre Hvaler nasjonalpark. Området er spesielt rikt på sjeldne planter og insekter.

 

Pulservik bronsealderrøys

Pulservik bronsealderrøys er lokalisert mellom Kasa og Pulservik på Kirkøy, Hvaler. På lokalt folkemunne går bronseaderrøysen her bare under navnet varden.

 

Punkt Ø Galleri F15

 

Punkt Ø Momentum

 

Puttesund bro

Det er ikke mange kommuner som har en like flott ”velkomstportal” som Hvaler. Fra området ved broen har man god utsikt til deler av Hvalers vakre øyrike og Oslofjorden. Mange mener nok at partiet etter broen, hvor man kjører like over vannflaten, fra holme til holme, er det skjønneste området i hele Hvaler-arkipelet. Puttesund bro er lokalisert i Fredrikstad kommune, og litt etter at man har kjørt over broen passerer man Hvalers kommunegrense. Puttesund bro er 138 meter lang som forbinder Håholmen med Kjøkøy. Broen inngår i riksvei 108. Broen ble bygd som spennbetongbro i 1970, og ombygd til skråstagsbro i 2002.

 

Rakkestad bygdetun

Rakkestad bygdetun består av hovedbygning fra 1700-tallet (Filtvedt-bygningen), stabbur, låve, drengestue med rikholdig butikk, lekestue, smie og kjone. Det er husmannsplass med stue, fjøs og stabbur. Bygdetunet er en kombinasjon av museum og brukstun for stevner, messer etc.

 

Rauer

 

Ravneberget

Ravnberget er et stupbratt fjell like nord for Hunnfeltet i Skjærviken. Her ligger bygdeborgen som har gitt hele bygda, Borge, sitt navn. En fantastisk utsikt over hele ytre Østfold.

 

Refsnes Gods

I idylliske omgivelser, og bare et steinkast fra Oslofjorden, ligger vakre Refsnes Gods som en perle på Jeløya utenfor Moss. Store kunstnere, forfattere og prominente mennesker har vært gjester her opp gjennom årenes løp, der i blant Edvard Munch, Peder Balke og Hans Gude. Ta turen innom i sommer du også. Refsnes Gods har over 400 kunstverk, flest malerier, men også skulpturer av blant andre Nina Sundby og Nico Widerberg. Ikke minst har hotellet syv originale verk av Edvard Munch. Hotellet er tildelt kvalitetsmerket "Olavsrosa" som en severdighet innenfor norsk kulturarv. Refsnes Gods er kjent for sitt gode kjøkken og velfylte vinkjeller, og er medlem av De Historiske hotel & spisesteder.  Så langt hotellet har kapasitet, tar de deg med på en omvisning.

 

Revebukta

 

Risen Grotte

Fantastisk steingrotte som ligger i naturskjønne omgivelser på Ørje i Marker kommune, langt inne i «villmarken». Grotten, som er bygd av stein og tømmer, er utelukkende naturlig opplyst, det vil si av peisvarmen og bortimot 700 stearinlys, noe som gir en unik stemning. I grotten kan gjestene benke seg rundt brede langbord, og nyte veltilberedte matretter, bl. a. vilt fra de dype skoger.  Kaffen kokes på peisvarmen og serveres rett fra svartkjelen. Utenfor grotta er det et rikt fiskevann, kanopadling og en flott aktivitetsløype.

 

Risholmen

 

Roald Amundsens fødested

Roald Amundsen ble født på Tomta ved utløpet av Glomma i Fredrikstad. På farens skuter i Glomma møtte han en verden han som 14-åring bestemte seg for å bli en del av. Han skulle ut og oppdage de steder som mennesker ennå ikke hadde vært. Norges største oppdagelsesreisende dro tidlig hjemmefra og ut på eventyr, men barndomshjemmet hans, Roald Amundsens Minne, kan fortsatt besøkes av små og store oppdagere. Sjekk tider for omvisning og kafé.

 

Romsåsen gruver

I Kykkelsrud, ca. 4 km vest for Askim, ligger gruvene som opprinnelig var en del av Rom Nikkelværk (1866 – 1876). I dag er gruvene åpnet for publikum som kan oppleve historien gjennom guidet vandring hver søndag i sesongen. Det er tilrettelagt for en rekke aktiviteter i og rundt de gamle nikkelgruvene. Du kan blant annet padle innover i en vannfylt gruvegang (ta med hodelykt og se etter flaggermus!) eller rappellere ned den gamle transportsjakten som går 17 meter ned fra øvre stoll og utgangen der er gjennom "Istunnelen"! Her ligger det gjerne is på gulvet til nærmere St. Hans, og temperaturen blir sjelden over 5 grader om sommeren. Aktivitetene gjennomføres kun etter avtale.  Klatring er også en aktivitet her, med toppsikring og hjelp av instruktører. Det er bygget en klatrevegg med 4 - 6 forskjellige ruter, boltet i en vertikal gruvevegg. Høyden er 9 meter og 2 personer kan klatre samtidig. Klatringen foregår i "Katedralen" som er et av rommene i hovedgruva. Hver torsdag fra kl 18.00 til 21.00 i sesongen medio juni til medio August er det åpent for klatring uten forhåndsbooking.

 

Rudskogen Motorsenter

 

Rygge Kunstforening

 

Rygge Museum

Dette er et museum for kulturlandskap og kulturminner. Museet består i dag av 5 bygninger. Museumstunet ligger midt i bygda, ved bygdetunet og Rygges flotte middelalderkirke. Museet består av et hovedtun, der hovedbygningen med utstillingen ligger. Her ligger også et stabbur med egen forsvarsutstilling. Over veien, inne rundt bygdetunet ligger Grønvoldsmia, Tollefsrødstabburet og Lybystua. Åpent hver søndag med faste og varierte utstillinger. Museet kan også by på kafé og salg av lokalhistorisk litteratur.

 

Rød Bronsealderrøys

De gamle fornminnene på Søndre Sandøy forteller at det har bodd mennesker på øya for over 1100 år siden. I hovedsak dreier det seg om monumentale gravrøyser fra bronsealderen, steinlagte varder og hustufter fra vikingtid/tidlig middelalder, de såkalte Hvaler-tuftene. Naboøya Herføl har landets største gravrøys, og det gjør at gravrøysen Rød Bronsealderrøys blir ofte en glemt attraksjon. Bronsealderrøysen ligger på den søndre delen av øya. Gravrøysen er plassert på åstoppen med utsikt mot sjøen slik skikken forlangte det.


Rød Herregård

Med over 300 års historie er Rød Herregård i Halden en innholdsrik kulturperle. Herregård er fra 1700-tallet, med en vakker barokkhave og landskapspark. Her finnes en åttekantet paviljong fra 1756, en hasselallé og en lindetunnel. Her er storvokste edelløvtrær, dammer, bjørnegotte, eremitthytte, saluttbatteri og gravsted. Den var eid og bebodd av familiene Tank og Anker fra 1733 til 1961, da anlegget ble stiftelse og museum. Hovedbygningen vises i dag med sitt autentiske innbo med møbler, kunst, jakttrofeer og en stor våpensamling. Rød Herregård var en viktig arena for det politiske og diplomatiske spillet i 1814. Hagen er et populært samlingssted, og alltid åpen for publikum. 

 

Røed Gård

På Jeløya utenfor Moss ligger denne gamle herregården med bygninger som er nesten 300 år gamle. Røed Gård ligger flott plassert i kulturlandskapet på søndre Jeløy, og til gården hører 200 dekar dyrket mark, 300 dekar skog og egen strandlinje med lakserett. Ved husene ligger en renessansehage med lysthus og fiskedam. Røed Gård byr på utstillinger, kafé, små butikker og konserter.

 

Rødshue/Røsshue

Et markant steinbrudd i åpent kystlandskap.

 

Røfjell i Råde

1,5 km. Lettgått terreng.

 Utsiktstårn: På en god dag kan man se: Færder fyr, Holmenkollen, Skinnerflo og

Gaustadtoppen. Kjør rv. 110 mot Moss. Ta av inn på rv. 116 mot Saltnes. Ved

Huseby sag følg skilt til Andersrød og kjør Bossumvn.til Storemyrvn. Følg vn gjennom et

skogholt og et gårdstun fram til P-plass. Stien starter ved en liten fjellknaus på P-plassen.

 

Rømsjøen

 

 

 

Råde Bygdetun
 

Råde Forsvarsmuseum

Museet i "Teltebua" er bygd opp av Råde Forsvarsforening. Samlingen skal gi besøkende et lite innblikk i det norske forsvars historie. Man har lagt vekt på at muséet skal ha lokal tilknytning. Gjennom utstilling, bilder og beskrivelse prøver en å vise situasjonen under krigen 1940-45, og hvordan bygdas folk var involvert. For eksempel vises i et "tablå" en milorg-mann som pakker opp en container som nettopp er mottatt i flyslipp.

 

Saltholmen

På Saltholmen finnes de karakteristiske fiskebuene som er et kjent landemerke på denne delen av Østfoldskysten. Saltholmen er landfast og ligger ved Saltnes i Råde kommune helt opp grensen til Fredrikstad. Helt fra 1300-tallet har det blitt utvunnet salt av sjøvann her. I dag er området et yndet utfartsområde med svaberg, sandstrand, småbåthavn og kyststi. På svabergene finnes jettegryter og skuringsstriper. Jettegrytene har en diameter på 160 cm – 180 cm, men er i den senere tid fylt med sand og småstein. Antakelig ble jettegrytene brukt i saltproduksjonen. I 1997 ble Saltholmen kåret til Råde kommunes utvalgte kulturminne.

 

Saltholmen med sine sjøbuer og rorbuer 

De fleste forbinder Saltholmen med soling og badeliv, og dette var tidlig et av de mest populære badesteder for Rådefolk. Opp til 1940-tallet har det vært fastboende her. I tidligere tider bodde det en los på stedet. Senere ble losens hus påbygd, og Karl Ingebretsen og hans skomakerverksted flyttet inn i nordenden, og Kristian Olsen, tidlige restuert til sjøs hadde sørenden. Huset ble revet i 1941. 

De fleste fiskebuene er fra rundt 1900 og fremover og brukes i dag som fritidshus. Saltholmen er sameie av flere grunneiere, de fleste er også eiere av fiskebuer. 

På Saltholmen finnes det to tydelige naturfenomener. Det ene er de to jettegrytene i sør-vest skråningen på de ytterste bergknausene. De har en diameter på ca. 160-180 cm. og er i de senere år fylt igjen med sten og sand. Ordet jettegryter henspeiler på overnaturlig dannelse av "gryter" i fast fjell, og de finnes ofte på steder hvor det er vanskelig å forestille seg at det har vært vannløp. Før i tiden trodde folk at trollskapen var tatt til hjelp. Forklaringen er vel ganske logisk sett med våre øyne. Jettegrytene ble dannet under innlandsisen for over 11000 år siden. Smeltevannstrømmer traff fjelloverflaten med en roterende vertikalakse, sammen med sand og småstein ble disse fordypningene slipt ut. Dette skjedde på samme sted over flere år, derav også forskjellig størrelse på disse grytene. Jettegrytenes beliggenhet på Saltholmen tilsier vel også at de kunne bli brukt i forbindelse med saltutvinningen, særlig sommerstid. 

Det neste fenomen er de parallelle nord-sør stripene i berget på den ytterste bergknausen, men de er synligere på den nord-østre odden. Disse benevnes som "skurestriper", og ble også laget for ca.11000 år siden da isen smeltet bort. Isen som gled over fjellgrunnen inneholdt større steiner og blokker som ble presset ned i berget med veldig kraft, herav stripene. 

Om du kommer fra Moss eller Fredrikstad på riksvei 110, ved Karlshus tar en av mot Saltnes, der Saltholmen ligger. 

 

 

SANDEMSKOLEN - KUNSTGALLERI ARNE LINDAAS' VERKER

På vestsiden av Rømsjøen finner du Sandemskolen, med imponerende utsikt over det meste av bygda. I år 2005 feiret Sandemskolen 30 års jubileum som kunstgalleri og skolemuseum. Her vises Arne Lindaas' bilder, glasskunst og skulpturer.

 

Sandemskolen ble sannsynligvis påbegynt bygd i 1920. Grunnmuren, gråsteinsmur av stein hentet ved det gamle Samvirkelaget, ble reist av "Forsbergkara". Byggmester var Jørgen Sletten. Skolen skal være tegnet av en Haukenæs, men E. Stang skal visstnok ha hatt sitt å si vedrørende husets utseende.

 

Paul Høitorp, opprinnelig fra Skiptvet, var lærer på skolen fra den ble tatt i bruk i 1921 til den ble lagt ned i 1957. Da stod den nye sentralskolen på Engehaget ferdig. I begynnelsen vekslet lærer Høitorp på å undervise ved Sandemskolen og ved Trosterud skole i Utroa.

 

Læreravlønninger er ofte blitt omtalt som et kapittel for seg. Her er utlysningsteksten som stod annonsert i "Norsk Kunngjørelsestidende" den 28. juni 1920:

"Lærerposten ved Sandun og Trosterud Skolekredse i Rømskog Anneks til Rødenes, Østfold, er ledig fra 1ste Oktbr. førstk. Undervisningstid i begge Skoler tilsam. 24 Uger i Storskolen og 16 Uger i Smaaskolen. Løn Kr. 600,00 pr. Uge á 36 Timer. Fylkestillæg Kr. 300,00. 4 Alderstillæg á Kr. 300,00. Statens Dyrtidstillæg. For tiden et kommunalt Dyrtidstillæg Kr. 400,00. Til Opildning i Skolelokalene Kr. 150,00, frit Renhold samt Kroner 50,00 i Skydsgodtgjørelse. Til Sandun Skole Lærerjord, til Trosterud Skole Have. Ny Skolebygning skal opføres strax i Sandun. Skolen ligger nær Landhandleri og Postaabneri. Om sommeren daglig Bilrute til nærmeste Jernbanest. Bjørkelangen. 10% Indskud i Statens Pensionskasse samt Fratrædelse ved Aldersgrænse. Alle lovlige forbehold, deriblandt ogsaa mulig Omordning og Deling af Skolekredsen."

Kilde: Rømskog kommune

 

 

 

Sanne, Nordre Sandøy på Hvaler

 

 

 

Sarpefossen

Fossen er en opplevelse i vårløsningen. Du finner et utsiktsplatå på østsiden av elven gir god utsikt til fossen. Fra Sarpsborg tar du første vei til høyre etter broen over fossen. ”Privat vei”. På et grønnmalt gjerde et stykke nedi bakken står et skilt til utsiktsplatået. NB: Skiltet kan være vrient å få øye på.

 

 

Seutelva

Seutelva renner ut fra innsjøen Skinnerflo (nord i kommunen på grensen til Råde kommune) og munner ut i Vesterlelva som er Glommas sidelev i Fredrikstad by. Vesterelva renner så ut i Ytre Oslofjord.. Landskapet langs Seutelva skiller seg litt ut fra landskapstyper man ellers forbinder med Fredrikstad, ja hele vassdraget fra innsjøen Skinnerflo oppe ved E18 og ned til Fredrikstad byr på et fantastisk våtmarksområde med rikt dyre- og fugleliv. Elven renner nesten parallelt med innfartsåren til Fredrikstad fra Råde. Trærne henger tett over elven noe som også er med på å bidra til at beveren trives så godt her.

 

Signalen

Utkikkspunkt for Tordenskjold

 

Skams Klove («Fandens egen kløft»)

Dette er en smal sprekk som praktisk talt skjærer Kjøkøya i to. Sidene er helt parallelle, og alt tyder på at de går ned til havets bunn. Men etterhvert er kløften selvsagt fylt opp med stein, jord og grus, så i dag kan du spasere gjennom den. Fremdeles med fjellsidene høyt over deg. I området rundt ligger det en rekke bronsealderrøyser. Omtrent midt på Kjøkøya, i venstre veikant, står det et skilt som viser vei.  Her kan du parkere. Spaserer du tvers igjennom så kan du i farten ta med deg Kjøkøyplatået med den fine utsikten over Hvaler-arkipelet og Fredrikstadkysten.

 

Skinnerflo

 

Skjebergkilen

 

Sjursholmen

Hvalertufter

 

Skjelleren på Søndre Sandøy

Hvalertufter. Rester av boliger fra middelalderen

 

Skjellsvik/Huser Beiteområde

 

 

Skjelsbuveten – den optiske kysttelegrafen

Den optiske kysttelegrafen som ble utbygd fra Hvaler til Namsos fra 1809 og framover, og  var et resultat av at det norske kystvesenet ble rustet opp, som en følge av at Danamark-Norge ble trukket inn i Napoleonskrigene i 1807. Det var et skrikende behov for et kommunikasjonssystem som gjorde at viktig informasjon nådde raskt frem til beslutningstagere, spesielt inn til Christiania (Oslo). Et avansert signalsystem ble derfor satt opp langs kysten av Norge, primært for å advare stasjoner om at nå var det blitt observert fiendtlige skip. I Østfold var det 12 stasjoner, og den optiske kysttelegrafen på Skjelsbuveten på Vesterøy utgjorde den sørøstligste endepunktet for signaltjenesten langs norskekysten. Skjelsbuveten ligger på 71 meter over havet og det er god utsikt i alle retninger.

 

I begivenhetene rundt 1814 spilte systemet en sentral rolle i kommunikasjonen om hvordan fiendtlige skip beveget seg rundt Hvaler. Senere i 1814 ble den optiske kysttelegrafen nedlagt, den krevde for mye ressurser å holde i drift. Signalmastene forfalt, ble revet eller brent. Høsten 2013 startet Hvaler Kulturvernforening i gang et arbeid med å rekonstruere signalmasta som sto på Skjelsbuveten på Vesterøy. Den opprinnelige masten var på omtrent 16 meter høyde. Den rekonstruerte optiske kysttelegrafen (8 meter høy) ble åpnet på Skjelsbuveten i slutten av mai etter omfattende dugnadsinnsats fra medlemmer i Kulturvernforeningen. Vi anbefaler på det varmeste en friluftstur opp til Skjelsbuveten, fint turterreng og flotte naturopplevelser.

 

Skjæløy

 

Skjærhalden

 

Skjørshammer Brygge i Eidsberg

 

Sjøbuer

 

 

Skulpturparken på Rødshue

På Røsshue er fem kunstnere fra fire land representert i utendørsskulpturparken StenKunstHvaler. Et landskap fullt av rester etter gammel stenhoggervirksomhet. Her oppstår et spennende møte mellom gammel, lokal stenhoggerindustri og moderne, internasjonal billedhoggervirksomhet i et storslått landskap ved havet! Et flott utfluktsmål for hele familien, enten som en del av en større tur eller en opplevelse i seg selv. Lett tilgjengelig hele året.

 

Skårsnes

Hvalertufter

 

”Slaveskipet” – vraket av bark Christiania

Ved Sand på Spjærøy på Hvaler ligger et skipsvrak med litt av baugpartiet over vann. Vraket ligger nesten helt inntil land, like ved hovedveien til Sand Marina. At vraket ligger her strandet innaskjærs, får en til å undres over årsaken, og det er lett å fantasere om forskjellige dramatiske hendelser som førte til at Spjærøy ble skipets gravplass. Skipet har en lang og innholdsrik historie globalt, men at Hvaler ble hennes endestasjon skyldes noe så lite spennende som at hun etter en tid som lekter i Fredrikstad i 1898,  forlatt og lagt opp ved Sand på Spjærøy.

Hun ble bygget som fullriggeren ”Ottone” i Medford, Massachusetts i USA. Hun gikk noen år i trelastfart på Canadas østkyst, men det er også opplyst om at hun fraktet kinesiske jernbanearbeidere til California. Det er denne farten som ga henne betegnelsen slaveskip på grunn av de røffe forholdene om bord. Skiftet navn til Nautilus før hun ble norsk i 1866, da hun ble innkjøpt av Horten Skibsaktieforening. Etter dette var hun på ferd med norske emigranter fra Christiania til Québec. Hvor mange seilaser hun hadde med norske emigranter over Atlanterhavet er usikkert. Det var nok i denne perioden hun fikk navnet ”Christiania”. Hun gikk senere i Kystfart langs norskekysten, og det er registrert at hun seilte helt til Arkhangelsk i 1894. I 1898 ble hun solgt til Fredrikstad, avrigget og omgjort til lekter.

 

Sletterøyene

 

 

Sluser i Haldenkanalen

Haldenkanalen strekker seg omtrent 80 kilometer fra Skulerud i Akershus fylke til Tistedal ved Halden. En flott natur- og kulturperle, samt et minnesmerke over den store kanalbyggeren Engebret Scoot. Brekke sluser (1924) er Europas høyeste, med total løftehøyde på 27 meter og 4 slusekammer.

 

Smalelva-museet

Helt siden 1400-tallet har det vært stor aktivitet langs Smalelva i Spydeberg.

 

Strømfoss sluse (1860) har en total løftehøyde på 2 meter og 1 slusekammer. Ørje sluser (1860) har en total løftehøyde på 10 meter og 3 slusekammer. Sluseportene er manuelt drevet.

 

Solbergfeltet 

Dette helleristningsfeltet ligger i Skjeberg i Sarpsborg kommune, og består av tre mindre felt som ligger nær opptil hverandre. Det viser skipsfigurer, vogner og et solhjul, samt en figur som kanskje forestille et tre, noe som er meget uvanlig. Solbergfeltet går inn som et av de mange fortidsminnene langs Oldtidsveien, fylkesvei 110, like øst for E6 i Skjeberg. 

 

Solbergfoss kraftverk

 

Solbergtårnet

En unik rasteplass for bilister som kjører E6 ved Skjebergsletta. Her møter du et nesten 30 meter høyt utsiktstårn. Tårnet er et landemerke ved innfartsåren til Østfold og Norge, og fra toppen kan du se hvordan fornminnene fordeler seg utover slettelandet. Det er i anlegget lagt sterk vekt på universell utforming, med blant annet heis opp til toppen av tårnet. Innen en radius på omtrent en mil ligger kulturminnene som perler på en snor. Rasteplassen inneholder ulike informasjonstavler, som med store bilder fra kulturminnene skal lokke besøkende ut i landskapet for å oppleve kulturskattene med egne sanser. Videre vil en 100 meter lang rampe med en rekke forskjellige ikoner freset ut i stålveggen, konfrontere de besøkende med tiden.

 

Soli Brug / Solli Bruk

På Soli Brug har nytt liv gjenoppstått på ruinene etter Nord-Europas største sagbruk. Her ved Ågårdselva ble det skåret tømmer allerede på 1600-tallet, og i perioden 1860-1880 var bruket på sitt største, med 22 oppgangssager og nærmere 600 arbeidere. Driften ble nedlagt i 1925. To ganger i året, i juni og desember, holdes utstillinger i 5 av husene. Hver utstilling varer i 2 uker. Fin tur langs elven.

 

Spjærøy kirke

 

Spjærkilen

 

Sponvika

 

Sprinkelet

 

Sponvika skanse

Sponvika skanse ligger like ved svenskegrensen i Halden kommune, og er derfor et fint turtips i forbindelse med en Sverigetur. 60 m.o.h. og ganske bratt stigning. Skansen sto ferdig i 1677. Rester av byggverket kan ses. Lange løpegraver fra tyskernes tid. Kjør E6 mot Svinesund og ta av mot Halden. Følg veien mot den gamle broen og ta så veien mot Sponvika. Følg skilt mot Svalerødkilen og ta Sandveien bort til bryggene hvor du parkerer. Gå grusveien sørover fra parkeringsplassen. Ta av ved skiltet merket ”tursti” og følg stien.

 

Spydeberg Bygdetun

 

Spydeberg Gamle Prestegård

 

ST.CROIX-HUSET

 

 

 

 

 

På St.Croix-huset kan barn og unge utfolde seg blant annet som deltakere ved Kreative Verksteder. Noen lørdag formiddager kan helt små barn få kulturopplevelser. Vi har f.eks. Barn av Den Blå Klode som vi ønsker skal være et treffpunkt for barn (og voksne). Sang, dans og lek fra “flere verdener” står i fokus. Hver dag (ikke torsdag) er lekerommet åpent. Ungdom har mulighet til å øve eller lære nye ting i form av kurs, Rockeværste, egen øving og oppleve konserter av mange sjangre på husets ulike scener. Voksne leietakere bidrar til et fellesskap i form av dans, fotoklubb, maleklubb, m.m. Eldre er også en brukergruppe som blant annet spiller bridge. Alle bidrar til et kreativt, godt blandet miljø, hvor Kaféen blir et møtepunkt. Huset egner seg også som møte- og seminarsted med lunsj fra kaféen. St.Croix ønsker å være samarbeidspartnere, og vil hjelpe dem som har idéer de ønsker å prøve ut. Fokuset er ofte på prosess og ikke på resultat. Ikke nøl med å ta en prat med oss! Fritidskubbenes administrasjon leier lokaler i 2. etasje. Sceneteppe holder også til her, og initierer og koordinerer scenekultur for barn og unge i Fredrikstad.

St. Croix-huset er et sted som ofte endres i takt med folkets innspill og initiativ.

Vi har åpent 63 timer pr. uke, og prøver å nå deg gjennom våre nettsider, brosjyrer og programmer, annonser og omtaler i aviser og andre medier og ikke minst i direkte kontakt med oss som jobber her.

 

Besøksadresse:

St.Croix-huset

St.Croixgt. 16

1607 Fredrikstad

Kulturhusene.no

 

Stalsberget

Stalsberget på Jeløy består av en rullesteinstrand omgitt av bratte skråninger og her finner man spor av vulkanlandskap. Berggrunnen på Jeløy er av vulkansk opprinnelse og stammer fra den geologiske tidsperioden perm.

 

Stavsengkilen

 

 

Steinkorset på Hvaler

Stenkorset ved Rødshuet på Kirkøy ble reist ved tusenårsjubileet for kristningen av Norge.

 

Steinbruddet

Båndgneisen fra steinbruddet ble benyttet til bygging av Oslo Rådhus.

 

Stensdalen

Med sin unike og varierte natur er Stensdalen en av de mer spennende stedene på Hvaler. Unntatt de som er beboere eller eiere avhytte i området, så er nok Stensdalen ukjent for de fleste av oss. Sommerstid kan det nesten føles som man befinner seg i en regnskog om man vandrer gjennom løvskogen i det fuktige og frodige naturreservatet her.  Foruten rådyr, rev, grevling er det et rikt liv av fugler, insekter, amfibier og krypdyr i området

 

Området er ikke vanskelig tilgjengelig, men ligger naturlig gjemt i en kløft bak bebyggelse, og det er heller ikke enkelt å få øye på hvor man skal gå inn i naturreservatet.

 

Storedal Kultursenter

Dette kultursenteret er et park- og kulturanlegg som ligger på gården Store Dal i Skjeberg utenfor Sarpsborg i Østfold. Kultursenteret er skapt av kunstnere, naturvitenskapsfolk og hagearkitekter. Det danner et opplevelsesenter for natur og kunst, spesielt lagt til rette for synshemmede. Kultursenteret består av en studiehage med rundt 250 forskjellige planter, et utendørs amfiteater og lydskulpturen ”Ode til lyset” av Arnold Haukeland.

 

Storesand

 

Strømsfoss

Strømsfoss kan by på sluseanlegg, kraftstasjon, servicebygg med dusj og toaletter, Strømsfoss Mølle (med møllemuseum og galleri). Det er en brygge her for MS Strømsfoss og DS Turisten. Landhandleri og Møllerens Hus med kombinert kafeteria og interiør- og klesbutikk.

 

Strømsfoss Mølle

 

Strømfoss sluse

Strømsfoss sluse (1860) har en total løftehøyde på 2 meter og 1 slusekammer. Ørje sluser (1860) har en total løftehøyde på 10 meter og 3 slusekammer. Sluseportene er manuelt drevet.

 

Struten fyr

 

Strømtangen fyr

 

Svinesund

 

 

 

Svinesundbroene

Man befinner seg i grenseland mellom Norge og Sverige i det man passerer under Svinesundbroene ved innseilingen til Halden. Dersom du seiler midtfjords har du riksgensen rett under kjølen, med styrbord i Sverige og babord i Norge!

 

Sølvstufoss

Sølvstufoss er omkranset av vill og vakker natur. Rett over fossen kan man krysse elven Ågårdselva på en gangbro. Sølvstufoss ligger i Sarpsborg kommune. Sammen med Mingevannet og Visterflo er Ågårdselva en viktig kraftkilde for Sanne og Soli Brug, som i perioden 1860 – 1880 var Nord-Europas største sagbruk med 22 oppgangssager. I dag er nok Ågårdselva best kjent som en utmerket lakseelv. Gå ut fra Agnalt skole og følg kjerreveien vestover forbi husmannsplass ved navn Grøtet.

 

Strømmtangen

I 151 år har Strømtangen fyr ledet skipstrafikken inn til Fredrikstad. Den 20. September 1859 ble fyrlykten på Strømtangen fyr tent for første gang. Byen har alltid vært knyttet til båttrafikk helt fra seilskutetid til dagens lystbåtentusiasme. Husene på Strømtangen ble reist i 1886, og en fyrvokter med familie inntok fyret. Siden da fortsatte Strømtangen fyrstasjon som familiestasjon til den ble automatisert og avfolket i 1977. Etter at fyret ble automatisert og fraflyttet i 1977 overtok forfallet. En gjeng muntre kamerater dannet i mai 1992 foreningen Onsø-beviset. Foreningen ble opprettet med det formål «å arbeide for å holde kystkulturen vedlike». Foreningen startet en formidabel redningsaksjon for Stømtangen, en redningsaksjon som pågikk resten av 90-tallet. dag er fyret et yndet feriested og svært ettertraktet utleiebolig for ferierende sommerturister samt et samlingspunkt for kystkulturens venner i Fredrikstad.

 

Søsterøyene

 

Tangen på Kråkerøy

 

 

Tomb Gård

 

Tomb Rosehage

På Tomb finnes en stor samling av moderne roser, i tillegg er her et fint utvalg av historiske roser og en del ville rosesorter. I Rosehagen på Tomb er det ca. 350 ulike sorter og omlag 1900 rosebusker. De første rosene begynner normalt å blomstre tidlig i juni. Mange blomstrer helt til frosten setter stopp i oktober. Størst blomsterprakt i Rosehagen er det fra midt i juli til midt i august. Rosehagen er alltid åpen for publikum. Det er gratis adgang. Det holdes kurs og gis omvisninger.

 

Torbjørnskjær fyr

Torbjørnskjær er et fantastisk skue der det står alene på skjæret med samme navn. Fra fyret er det 360 graders rundskue med havets horisont. Det er ekstremt værhardt her ute, og vanskelig å legge trygt til med båt. I tillegg er landingene her kraftig forfalt. På grunn av de dårlige og farlige landingene her, var helikoptertransport (de siste årene da fyret var bemannet)det som ble benyttet når det var vaktskifte for fyrvokterne. Etter at fyret ble avfolket i 1990 har forfallet satt inn på fyrstasjonen. Fyrvokterboligen har både håndverksmessig, materialmessig og estetisk verdi ved sitt fremragende steinhuggerarbeid i granitt, utført på ”Slaveriet” på Akershus festning.

 

Tordenskjoldbukta

Tordenskjold oppholdt seg her før og etter angrepet på svenskenei Dynekil i 1716.

 

Torderød Gård
På Jeløya ligger den flotte og ærverdige gården fra 1760, som ble bygget som et direkte resultat av Mossefossens storhetstid. Torderød har et stort parkanlegg med barokkhage og en engelsk landskapshage, "Lunden". Parken ble anlagt i årene 1760-1800 og er byens eldst bevarte grøntanlegg. I flere generasjoner var Torderød går eid og bebodd av Chrystie-slekten, som også var med på å bygge gården slik vi kjenner den i dag. I 1907 ble gården overtatt av ingeniøren Einar Morterud. Siden den gang har den vært eid av direktøren for Moss Glasværk, Mogens Oppegaard, før den ble solgt til Moss kommune i 1952. Torderød ble fredet i 1924, og bærer fortsatt innredning påvirket av rokokkoen og empiren. Det er muligheter for omvisninger på Torderød hver søndag i juni, juli og august.

 

Torgautøyene

 

Torsø herregård

Torsø herregård (også Tose, Thorsø eller Thorsø herregård) er en tidligere adelig setegård som ligger i Torsnes i Fredrikstad kommune. Gården ligger øst i kommunen og vest for Tosekilen. Gården nevnes for første gang i en skriftlig kilde i 1472 i forbindelse med skifte av arv. Tose ble antagelig adelig setegård da den på slutten av 1500-tallet kom i kansler Oluf Kalips' eie. Da den senere kom i Steen Willumsens eie ble den utviklet slik at den i 1639 var landets tredje største gård med hensyn til areal, kun forbigått av Hafslund og Sem ved Tønsberg.

 

Trolsk skog i Onsøy

Mellom Dypeklo og Helleskilen ligger det noe vi har valgt å kalle trolsk skog. Stien går gjennom en tett, mørk og trolsk skog med et tjern før den går opp på fjellet. Det anbefales å gå turen i sol. Da er kontrasten til den mørke skogen ekstra spennende. For å kome hit kjør rv. 117 mot Gressvik og følg veien utover i Onsøy. I Møklegårdkrysset (etter Kiwi) hold til høyre. Straks etter krysset står et skilt til Dypeklo på venstre side av veien. Følg veien til sjøen og parker på venstre side av veien. Følg den anlagte veien/stien på venstre side av bukta. Følg så en merket sti til venstre.

 

Trøgstad Bygdemuseum

 

Tuneskipet

Utgravningsstedet for skipet ligger på Rolvsøy, ut mot Visterflo.

 Kjør rv. 109, ta av mot Solli ( rv. 112). Følg skilt t.v. inn Rostadveien.

 

Urdal Bronsealderrøys

 

Utgårdskilen

 

Valsundbrua

 

Vardåsen i Rygge

12 m høyt utsiktstårn. Fantastisk utsikt. Bronsealderrøys sør for

tårnet. Variert terreng. Lettgått tur. 2 km. Bl.a. går man gjennom Vardåsen

 barskogreservat. Kjør til Rygge og følg rv. 119 mot Larkollen.

 Ved Rygge krk: ta rett fram mot Dilling. Ta mot Balke i neste kryss og sving inn på

 rv. 119 mot Larkollen. Etter vestre Pålsrød: P-plass på høyre side av veien. Infotavle og

 skilting til ”Blomsterveien”.

 

Verdens største krukke

Verdens største keramiske krukke finner du i Møllebyen i Moss!

 

I glassbygget mellom gammel og ny arkitektur ved biblioteket og kinoen i Møllebyen, finner man verdens største keramiske krukke med dekor av kunstneren Frans Widerberg.

 

Om krukken

Krukken ble avduket under Mossefossens Dag 14. august 2001. Den er 5,14 meter høy, laget av 10 tonn leire og ble formet og brent av Tommerup Keramiske Værksted på Fyn i Danmark.

 

Krukken ble laget for lokal markering av millenniumskiftet.

 

 

Vesleøy

 

ViDa Glass

 

Vikerhavn

 

Vikane

 

Vindebroen

Den vakre Vindebroen i Gamlebyen i Fredrikstad var tidligere eneste atkomst til denne festningsbyen. Broen er det første man møter på når man ankommer Gamlebyen, dersom man ikke kommer med fergen (gratis hele året) fra sentrum. Selv i dag er kanskje Vindebroen fortsatt det mest kjente landemerket for Gamlebyen.

 

Visterflo

Visterflo er en innsjø som ligger i kommunene Sarpsborg og Fredrikstad i Østfold. Sammen med Ågårdselva og Mingevannet utgjør Visterflo et sideløp til Glomma, og er en del av Glommavassdraget. De to fluviale øyene Tunøya og Rolvsøy ligger på hver sin side av Visterflo. Navnet Visterflo brukes også om den korte elvestrekningen som fører vann ut av sjøen til samløpet med Glomma ved Greåker. Utløpet er noen ganger også kalt Rolvsøysund.

 

Ved Eid nordøst ved sjøen[3] munner det ut en tømmertunnel som kommer fra Vestvannet ved Isnes. Tunnelen var i bruk fram til 1985, så lenge det ble fløtet tømmer i Glomma[4]

Sjøen ligger praktisk talt på havnivå, og er derfor påvirket av tidevann.

Kilde: Wikipedia

 

Værne kloster

Værne klosters nordre del er et herregårdspreget landskap med store, sammenhengende jorder, store bygnings- og hageanlegg og alléer. Området er preget av en lang historie og eiendommene Huseby og Værne kloster har både sentrale posisjoner i distriktet. Mange kulturminner i området er knyttet til disse to eiendommene. De synlige historiske sporene går tilbake til bronsealderen og i Telemarkslunden, i Carlberg eikelund og på Carlbergåsen finner vi blant annet bronsealderrøyser.

 

Ytre Hvaler Nasjonalpark

I 2009 fikk vi Norges første nasjonalpark som omfatter havområder. I Hvaler-skjærgården kan du oppleve et kystlandskap som har vært utsatt for få inngrep. Her er det glatte svaberg, forblåst kystskog og blått hav som møter øyet. Området har en enestående natur, både undersjøisk og over vann. Mens Hvaler-skjærgården over vann er nokså flat, er det under vann et svært kupert og variert

terreng. Under vann har vi blant annet den 470 meter dype Hvalerrenna, som bringer med segsaltvann fra Atlanterhavet. Ytre Hvaler inneholder et stort mangfold av marine naturtyper både på grunt og dypt vann. Det er et rikt artsmangfold med rike tareskoger, fisk, skjell og krepsdyr under vann, og et dyreliv med blant annet sel og ærfugl.

 

Ytre Hvaler Nasjonalparksenter

 

Øra

For en spesiell attraksjon! Her ligger det på ene siden et stort gjenvinningsanlegg, og på andre siden har man et fantastisk naturreservat med et veldig rikt fugleliv og kyststi. Øra ligger syd for Gamlebyen i Fredrikstad.

 

Ørekroken

 

Ørje Brug

Ved Ørje sluser ligger Ørje Brug, med ett av Norges mest attraktive dampbåtmiljøer. Haldenvassdragets Kanalmuseum ligger her, et senter for opplevelser, aktiviteter og informasjon om Haldenvassdraget og Haldenkanalen. Her ligger også Galleri Ørje Brug, som har utstillinger med lokale og nasjonale kunstnere i sommermånedene.

 

Ørje Gamle Veistasjon

 

Østfold Kunstsenter / Østfold kunstnersenter (ØKS)

ØKS er en formidlingsinstitusjon for samtidskunst, og har hele Østfold fylke som sitt virkefelt. Senteret inngår i det nasjonale nettverket av kunstsentere, og arbeider for økt bruk av, kjennskap til og forståelse for samtidskunst av høy kvalitet, uten å ta kommersielle hensyn. I 2013 representerte ØKS 144 profesjonelle kunstnere med en voksende andel unge aktører. Senteret holder til i en flott gammel 1800-talls bygning sentralt plassert i Fredrikstad. Senteret disponerer hele bygningen som rommer tre gallerirom, to kunstneratelierer, kunstbutikk, Kafé Nyt og administrasjon.

 

Østfoldmuseene

 

Ødegården på Vesterøy Hvaler

 

 

Linker til alt det beste ved Østfold

Fredriksten festning. Elgåfossen. Haldenkanalen. Berby Herregård. Haldenvassdraget. Rød Herregård. Sponvika. Svinesund. Iddefjorden. Ringshaugfjorden. Rød Herregård. Røed Herregård. Skjebergkilen. Matfold. Bård Greni. Sarpsborg. Askim. Linnekleppen. Jeløy. Moss. Refsnes Gods. Rygge. Larkollen. Moss Lufthavn Rygge. Vansjø. Helleristninger. Hafslund Hovedgård. Borregaard. Glomma. Sølvstufoss. Akerøy. Akerøya. Akerøya fort. Andholmen på Herføl. Annas Lund. Arekilen. Arekilen naturreservat. Bankerødkollen. Bastangen. Botneveten. Brattestø. Brekke gamle skole. Brottet Amfi. Buvika. Bukta. Bøliningshavn. Dahlsberg. Dalsberg. Drengestua. Døvika. Ekholmen. Folkets hus. Frøkengården. Føinum Kunstglass og keramikk. Galleri Svalgangen. Gilbergodden. Hvalertufter. Gode Havne. Gravningsundet. Grønnet. Grønnetkilen. Grøtvika. Guttormsvauen. Hellekilen. Herfølsåta. Homlungen fyr. Hvaler Gjestgiveri. Hvaler kirke. Hvaler Prestegårdsskog. Hvalerhagen. Hvalertufter. Ilemyr naturreservat. Jettegryter. Katedralen. Kjellvika. Kjærlighetsstien. Kofoedbryggeriet. Kulturleden. Kulturmiljøet på Tisler. Kystmuseet Hvaler. Kuvauen. Landfasten. Langrøsset. Lauer. Lerdalen. Linnekleppen. Lyngholmen. Makø Sommercafe. Nedgården. Vesterøy. Spjærøy. Asmaløy. Kirkøy. Kjerringholmen. Siljeholmen. Stokken.Granholmen. Ocean Hope. Papper. Papperhavn. Pattene. Pikesten fyrlykt. Pulservik. Korshavn. Puttesund bro. Rød bronsealderrøys. Rødshue. Røsshue. Sanne. Nordre sandøy. Søndre Sandøy. Kirkeøy. Skjærhalden. Herføl. Lauer. Nordre Lauer. Søndre Lauer. Søsterøyene. Søndre Søster. NOrdre Søster. Missingene. Torbjørnskjær. Signalmasten på Heia. Sjursholmen. Skjelleren. Skjellsvik. Huser. Viker. Vikerhavn. Skulpturparken. Steinhogger. Skårsnes. Slaveskipet. Sand. Sand Marina. Spjærholmen. Spjærøy kirke. Spjærkilen. Stafsengen. Stafsengkilen. Steinhytta på Heia. Steinkorset. Steinbruddet. Stensdalen. Storesand Camping. Stolen. Tordenskjoldbukta. Trojaborgen. Urdal. Kyststien. Kystleden. Utgårdskilen. Valsundbrua. Vardefjell. Varden på Heia. Vesleøy. Vikerhavn. Ytre Hvaler Nasjonalpark.. Ørekroken. Torgautøyene. Torgauten. Enhuskilen. Tyttebærtangen. Puttesund.Selbak. Glomma. Skihytta. Foten. Gågata. Plankebæreren. Æ-endelser. Jangling. Vivi. FFK. Isegran. Cicignon. Lysløypa. Gangbrua. Glasshytta. Stjernen. Værste. Hankø. Grace Bullen. Gamlebyferga. Rådhuset. Engelsviken. Anno. Najaden. St.Raw. Hvaler. Bybrua. Gressvik. Skiklubben. Biblioteket. Isabell. Gudeberg. Pharma. Lisleby. Mærrapanna. Gamlebyen. Ballklubben. Manstad. Bastion5. Kongstenhallen. Jon-Ivar. Nabbetorp. Skytterlaget. Nylende. Apoptygma Berzerk. Rekustad. Skjærviken. Sentrum. Storbandet. Slevik. Solviken. Torp. CC Cowboys. Bakgaardsfilm. Torsnes. Mormors. Vollane. José Leguina. Trara. Tommy Tokyo. Trosvik. Enhuskilen. Fugletårnet. Hakkebakkeskogen. Årum. Gamlebyen. Mølla. Tælling. Hydrogenfabrikken. Dennis Storhøi. Møllehjulet. Byferga. Grotta. Slippen. Clink. Turnforeningen. FIF. Mascot. Glommaløpet. Poseholmen. Kongsten fort. Litteraturhuset. Katti. Bjørndalen. Magenta. Kjøkøy. Jan-Erik. Pizzanini. Havnelageret. Petronella. Hovlandfestivalen. Øyenkilen. Shiki sushi. Trond Svandal. Staysman. FBUT. Choco Loco. Odds. Kino'n. Bryteklubben Atlas. Humlekjær. Majoren. Kirkeparken. Galeien. Skranglebein. Drillo. Borgehallen. Verdensspeilet. McDonald's. Lunds dyrehage. Planken. Roald Amundsen. Chow. Floa. Speiderfjellet. Boomerang. Tobias. Georg Apenes. Dypeklo. Djupeklo.Greenhouse. Fredrikstad Museum. Strømstad. Fredrikstad Cup. Fjeldberg. Demokraten. Bård Eker. Skjæringa. Anders Pol'ti. Paa Brygga. Gusty. Leos lekeland. Domkirke-lekeparken. Art Ranger. Vesterelva. Alexander Hermansen. Brynild-gruppen. Cupfinalen 2006. Høgskolen. FredrikstadGuttane. Frederikprisen. Atle Sommerfeldt. BBS Sugarlight. Båthusteatret. City. Stortorvet. Sprinkelet. Petter Katastrofe. Familien Sand. Været. Skiold. Tarik. Frelsesarmeen. Øra. Tor Andersen. Lange flate ballær. Bjørneløypa. Lysfontenen. Skøyteis. Ego. Flora. Utebadet. Skams klove. Kai & Kai. Fotballmuseet. Preking. Elingaard. Kunstnersenteret. Glemmen skole. Bjarne Aas. Qulthus. Sceneteppe. Varmestua. Harald Zwart. Modelljernbanesenteret. Stadion. Marianne Antonsen. Storesand. Servicetorget. Metodistkirken. Formoe. Sonja Wanda. Kiwanis. Nasjonalparken. Ekko. Domkirken. Frimarkedet. Lykkeberg. Nøisom. Hans Nielsen Hauge. Hvalfangermusset. Dypeklo. Erik-André. Vollgravene Winter Classic. Storedal. Magne Aasbrenn. St.Croix-huset. FB. Toneklang. Bruken. Månefestivalen. Lazz. Vetatoppen. Glommafestivalen. Tøihusplassen. Bendik Riis. Kongen kommer. 3:16. Heidi Gjermundsen. FagAkademiet. Østfoldhallene. Bydalen. Cantare. CIS. Mills. Bluescamp. Roklubben. Slevik IBK. Nejra Osmic. Sagabakken. Den dekkede vei. Traraveien 19. Clas Ohlson. Plankehaugen. Ølfestivalen. Hvaler Gjestegiveri. Frevar. Caféteatret. Kirkens bymisjon. Tore Pedersen. NiNi Bar. Gaarder. Tall ships races. Gansrød. SciFi-festivalen. Binggården. Knut Torbjørn Eggen. Activ center. Tangen. Ricochets. Skateparken. Quarteret. Fredsmarsjen. Gamlebyen Kulturhus. Østfoldhallene. Vanntroa. Terje Høili. Veumparken. Odd René. Frivilligsentralen. Bevø. XXL. Talina. Lisleby-ferga. Oldtidsveien. Sentralidrettsanlegget. Dialektavisa. Ulf Berg. Kofoed. Biogassbussene. Gapestokken. Borge musikkorps. Kommandantgården. Lions. Yvonne Jeanette Karlsen. Ord i grenseland. Ferner Jacobsen. Magnus Grønneberg. Lislebyhallen. Hvalerveien. Sagasund. Torgauten. Pål og Atle. Viken. Per Egil. Rideklubben. Glommastien. OBOS på Månen. FMV-kranene. Tegne-Øistein. Engelsviken Brygge. Soulchildren. Sofa'n i Gågata. Glommaringen. Helsehuset. Seilforeningen. Jan Halvor Halvorsen. Idyll-festivalen. Dag Solheim. GatemagaZinet. Levende museum Narnte. Animasjonsfestivalen. Den islamske forening. Stine M. Carlsen. Hællæ. Romleiren. Veterankorpset. NTP. Hagerup. DOK:16. Ocean Club. Historielaget. Byens Marker. Kong Frederik-statuen. Råde. Dragen. Jimmy Olsen. Skjærhalden. Thai Market. Cowi. Dokumentarfilmfestivalen. Nordby. Egil Carlsen og Iren Meyer. Jul i Gamlebyen. Kvernhuset. Garnhuset. Maria Mohn. Fredrikstad Thriatlon. Kongstenbadet. Dagfinn Enerly. St. Josephs. Blå Kors. Mozartfestivalen. Hvaler-reker. Gamle Fredrikstad Golfklubb. Steinerskolen. Sarpsborg. Frederiksborg. Byavisa. Hunnfeltet. Vindeleka. Tollboden. Dikeveien. Hotel valhalla. Gårder og slekter i Borge. Peppes. Dobbeltsporplaner. Barnas Stasjon. Kyststien. Cactus. Fjeldbæk. Ragnar Joker. Vispen. Sjømannsparken. Victoria. Arena Fredrikstad. Tellusalie. Vaterland. Fjordfisk. Odins kro. Geitene i Gamlebyen. Taxisentralen. Raymon. FM-motoren. Empirehagen. DeltaK. St.Birgitta Menighet. Cosimos Delikatesser. Kongeakevitt. Betongstolene på Fiskertorvet. Chang Cheng. Fredrikstad-pils. Griff. Jørn Andersen. Sanitetsforeningen. Høstpostjakten. Friskis & Svettis. Fredrikstad Fjernvarme. Merete Meyer. Vestbygda. Rygge flyplass. Phønix. Fredrikstad Kings og Queens. Bare Grønt. Næringsforeningen. Borg Havn. Aarum-gården. Pettersand. Kulturnatt. Biltema. Hebler. Smertudammen.


Kulturminner på Hvaler

Akerøya

Akerøya – for et sommerparadis! Etter at du har besøkt øya en solrik sommerdag forstår du hvorfor båt- og badegjester har satt sin elsk på denne øya, som ligger like vest for øyene Spjærøy og Asmaløy. Akerøya er også et yndet sted for fugleelskere og den beste kjente fuglelokaliteten i Ytre Hvaler nasjonalpark. Øya har et rikt fugleliv og er en rasteplass for trekkfugl. I 1978 ble det opprettet et naturreservat for sjøfugl på øya, og sommeren 2009 ble øya innlemmet i Ytre Hvaler nasjonalpark. Den flotteste delen midt på øya er gjort til offentlig friområde, og det er mulighet for telting. I sommersesongen kan man også overnatte i et hus som forvaltes av Oslofjordens friluftsråd. I sagatiden hadde øya navnet Saltholmen fordi det ble utvunnet havsalt på øya.

 

 

Akerøya fort

 

 

 

Andholmen på Herføl

 

Annas Lund, Nordre Sandøy

 

Arekilen naturreservat og «Arkimedesskruen»

Arekilen naturreservat er en næringsrik innsjø med sump som ligger på Kirkøy på Hvaler. Her er det et særpreget flora og rikt fugleliv. Om man ønsker en 3 timers tur i rolig tempo kan man legge veien rundt Arekilen. Ulendt terreng, tidvis myrlendt, og mye tornekratt. Fugleliv i rørsivet og store tepper med blåveis om våren. Det ble gjort flere forsøk på å tørrlegge Arekilen. I starten av forrige århundre begynte planleggingen av et stort tørrleggingsprosjekt for å skaffe mer jordbruksland. Det ble bygget et vindmølleanlegg og en kanal ved Arekilens utløp. Vindmøllen drev en skrue, «Arkimedesskruen», som skulle «skru» vannet ut av tjernet ved utløpet i sør.

 

Bankerødkollen

 

Bastangen på Hvaler:

Følg rv. 108 til Vesterøy. Ta av mot Utgårdskilen og kjør mot fiskemottaket. God Pplass

+ kart over området.

 Skilting mot Sandholmen. Følg rød og blå løype. Tidvis ulendt terreng. Skilt mot

Varden. Flott utsikt mot Akerøy og Søster. Fine plasser for stangfiske. Gå langs

kystlinjen tilbake til Utgårdskilen. 3,5 km.

 

Botneveten

Botneveten er toppen på Kirkeøy og øyas høyeste punkt (ca. 70 meter over havet). Her ligger det en mindre bronsealderrøys. På 1800-tallet sto det en optisk telegrafmast her, og i dag finner vi utstyr for moderne telekommunikasjon. Flott utsikt over hele Hvaler, og en sti fører opp hit. Fra Botneveten kan man gå ned til feltspatgruvene fra 1880-tallet ved Botne.

 

Brattestø

Helt sør i Asmaløysundet ligger Brattestø, på vestsiden av Asmaløya. Brattestø har vært et populært sted for windsurfing siden 80-tallet på grunn av gode vindforhold. Moloen som ligger her ble bygd for over 100 år siden på grunn av det rike fisket her ute den gangen.  Det finnes toalett og søppelkasser i havna. Rett på utsiden av moloen er en fantastisk badeplass med sandstrand, svaberg og strender til glede for besøkende. En bilvei går nesten helt frem, og det er greie riggemuligheter for de som kommer med båt. Fint turterrengutover mot fyret Pikesten. Fra Pikesten fyrlykt snor stiene seg gjennom rullesteinsbelte og terrenget er delvis kupert og skumsprøyten står på når det er ruskete vær.

 

Brekke gamle skole

En av landets eldste skolebygninger på landsbygda. Skolen ligger ved det første veikrysset du ankommer om du følger veien fra Hvaler kirke mot Botne. Gammel og rusten port ved skolens inngang til hagen, forteller om lite vedlikehold og aktivitet. I år det derfor en glede at mange ildsjeler i Hvaler Kulturvernforening har bestemt seg for å ruste opp en av Norges eldste skoler. Hvaler Kulturforening fikk tidligere i år økonomisk støtte til pusse den gamle bygningen. Selv om det i skrivende stund er lite synlige forbedringer i og på bygningen, så er det absolutt verdt å besøke stedet. Brekke gamle skole ligger på en idyllisk tomtog på sommeren lukter det herlig her fra villbuskene- og blomstene, og det er jo interessant nok i seg selv bare å vøre tilstede her og prøve å forestille seg hvordan livet på skolen her artet seg for 100 år siden.

 

Brottet Amfi

Utendørs amfiteater med forestillinger hver sommer på kveldstid, som gir en magisk atmosfære.

Ved Skjelsbosundet nedenfor Nordgården – mellom Vesterøy og Spjærøy – ligger et stenbrott med tilhørende arbeidsbrakker. Man begynte å hente ut granitt i dette området i 1873, og brottet var i drift i 100 år. Spisebrakke, smie og maskinrom fra 1946 er under restaurering. I Stenbrottet kan man se den faste utstillingen ”Hogget i granitt”. Utstillingen er åpen året rundt.

 

Buvika

Buvika ligger idyllisk til ved Gravingsundet og er Søndre Sandøys mest kjente område.  Å gå i land i Buvika på Søndre Sandøy er som å ta noen skritt tilbake i tid. Husene ligger skjermet mot vær og vind og viser at dette har vært et velstandssamfunn. Her har det vært bebyggelse helt tilbake til 1500-tallet. Byggemåten vitner om tett forbindelse med kontinentet. De idylliske husene ligger som i et tun for å gi hverandre gjensidig beskyttelse mot det stormfulle høst- og vinterværet. Det sies at navnet kommer av at det for lenge siden sto en bu her.

I 1723 var Buvika en husmannsplass under Løkkeberg. Det var her Petter Wessel Tordenskiold lå med sin flåte i 1714. Buvika var i perioden 1880 - 1950 handelssenteret i Østre Hvaler. Handelshuset ble reist i 1888 og står der i dag sammen med alle de andre staselige hvite hus som ble bygget rundt 1900-tallet. Tollstasjonen som ble opprettet i 1892 og nedlagt i 1958 er i dag feriested for tolltjenestemenn. De fleste av bygningene i Buvika er i dag fritidsboliger.

 

 

Bukta

Bukta på Papper er en av de mest spesielle og eksotiske stedene på Hvaler, og samtidig oppfyller klisjeen på hva Hvaler og skjærgården er. Her ligger det en marina med bl.a. drivstoffpumper og iskremkiosk, flytende pub/spisested. Båtfolket kjenner godt til dennelune kaiplassen da en av landets mest populære badeholmer og uthavner ligger rett i nærheten (Fredagshølet, seilø, Dritern,

 

Bølingshavn

 

 

Dahlsberg, Nordre Sandøy - Hvaler

 

 

Drengestua

Drengestua som har hørt til prestegården på Hvaler, er fra 1799, og er sannsynligvis Hvalers eldste trebygning.

 

 

Døvika

Hvalertufter

 

Ekholmen

 

 

 

Folkets hus på Hvaler

Norges eldste Folkets hus, fra 1898.

 

Fortøyningsbolter

Fortøyningsbolter som denne ble som regel satt ned av staten og var i bruk så lenge det fantes seilskip. Det finnes også ringer, men disse var fortrinnsvis for fortøyning, ikke varping. Boltene/ringene ble lenge vedlikeholdt av Kystverket, men vedlikeholdet ble innstilt etter at de gikk av bruk sammen med seilet som fremdriftsmiddel for større fartøyer. "Blinkene", som alltid ble malt på berget ved siden av, var for å lette lokaliseringen av boltene/ringene for sjøfolkene.

Boltene ble brukt som landfeste for seilfartøyer ved varping og ankring. Fordi skipene ikke hadde maskin var man avhengig av slike hjelpemidler for å kunne manøvrere sikkert under skiftende eller svake vindforhold i nærheten av land. Slike bolter finnes fortsatt mange steder langs kysten og er først og fremst minnesmerker over en tid hvor seilet fortsatt spilte en viktig rolle som fremdriftsmiddel for større fartøyer. De finnes også på steder som har vært brukt som vinteropplagsplasser for seilskip.

Boltene og de karakteristiske''blinkene" er fortsatt et ganske vanlig innslag i skjærgården. Forståelsen av hva disse boltene var til for, gir oss en ny forståelse av utviklingen av maritime kommunikasjoner, ny respekt for våre forfedre og hvordan de mestret sine skip, helt uten andre virkemidler enn vind, strøm, ankere og trosser.

 

 

 

 

 

Frøkengården

Ved veikrysset i Korshavn på Kirkøy ligger Frøkengården, stedet der tiden har stått stille.

Frøkengården fikk navnet sitt av fire søstre som var de siste som bodde her på gården. Frøkengården er i dag en del av Hvalers kulturhistorie. Huset har et rikholdig innbo som er godt bevart. Stedet forteller oss om hvordan velstående Hvaler-folk bodde omkring år 1900, og om jordbruk, skogbruk og sjømannsliv . Frøkengården i Korshavn ble overdratt til Vitenskapsakademiet i 1987. Frøkengården fungerer som både museum og møteplass for besøkende lokale og turister til Hvaler.

 

 

Føinum Kunstglass og Keramikk

 

Galleri Svalgangen

 

Gilbergodden

Hvalertufter

 

Gode havne

Kanalen ved Gode havne. Steinsatt kanal innenfor Stanghohnen som ble brukt til gjennomfart for å slippe å gå rundt Stanghohnen (værhardt). Helene Kristiansen forteller at i hennes barndom rodde de eker gjennom her. Sannsynligvis har dette vært et gammelt båtdrag med lange tradisjoner. Kanalen er nå grunnet opp og ikke lenger farbar. En mengde rullesten ligger fortsatt oppstablet. Fint sted å søke ly for småbåter.

 

 

 

Gravningsundet

Gravningsundet blir ofte beskrevet som ett av de vakreste stedene langs Østfoldkysten. Sundet mellom Nordre Sandøy og Søndre Sandøy heter Gravningsundet, og her er det idylliske bukter på rekke og rad. Gravningssundet, og blir ofte omtalt som en skjærgårdsperle, med idylliske bukter på rekke og rad. Det har vært stor virksomhet her den gang det foregikk sildefiske, og ennå kan du se tre av de gamle sildesalteriene, store toetasjers bygninger, nå omgjort til fine og meget spesielle feriesteder. Sildesalteriene lå gjerne – slik som de gjenværende også viser – på holmene og utstikkende nes, for de trengte nærhet til sjøen, selvfølgelig, og holmer og nes ble derfor den gang ganske tettpakket med bygninger og brygger.

 

Grønnet / Grønnetkilen

 

 

Grøtvika

 

 

Guttormsvauen

Guttormsvauen er et fantastisk friluftsområde som ligger på vestsiden på Hvalerøyen Vesterøy.Området ligger i Ytre Hvaler Nasjonalpark og kyststien på Vesterøy slynger seg gjennom området. Her er det store områder med flotte svaberg, dype klover og kløfter. Her finner du også to av Østlandets beste badestrender, og fra parkeringsplassen vandrer du gjennom en nydelig og skyggerfull skog, første del bestående av barskog, så endrer skogens karakter til at fuktig løvskog blir fremtredende, ja her den sjeldne svarorsumpskogen som dominerer før landskapet åpner seg fullstendig med svaberg, strender, viker og berg.

 

 

 

Hellekilen

 

 

Herfølsåta

«Herfølsåta» («Røsset» på folkemunne), en stor gravrøys fra bronsealderen som kan ses langt fra havs. Gravrøyset ligger som seg bør med flott utsikt i alle retninger. Herføl er sagaøya i Hvaler og Østfold. Navnet Herføl, på gammelnorsk «Herfyili», betyr samlingsted for hæren. Alt i bronsealder og sagatid var øya et sentralt sted. Alle bronsealderrøysene tyder på det. «Herfølsåta» er en av landets største røyser, nær 30 m i diameter. Dette er en av Norges flotteste gravhauger der den troner øverst på Herføls høyeste punkt. Den vitner om tro og forestillinger menneskene i denne tiden har hatt. Både «Herfølsåta» og «Langrøset»   forteller om regionens fascinerende bronsealderhistorie og imponerer med sin alder på godt over 3000 år.

 

Homlungen fyr

Homlungen fyr fra 1867 ligger ytterst i Oslofjorden, og det er bare noen små øyer mellom fyret og Sverige. Man ser det svenske fastlandet i øst og Kosteröarna i sør. Ellers er det havet og de flate Hvalerøyene som omkranser Homlungen.Fyret og stedet er unikt med sin plassering nær Skjærhalden på Hvaler. Homlungen fyr ble første gang tent den 1. oktober 1867. I 1952 ble fyret avfolket og automatisert. Fyret ligger på holmen med navnet Homlungen som i sin tid var en husmannsplass under prestegården i Hvaler. Fyret er nå fredet og nyttes i dag som kystledhytte.

 

Dette er et godt eksempel på et av de litt større ledfyrene, et harmonisk lite fyranlegg og en meget god representant for de små trefyrene som er så typiske for norskekysten. Homlungen fyrstasjon har stor miljømessig betydning i sammenheng med det tidligere fiskersamfunnet på Lauer. Fyrbygningen er i en etasje og oppført i tømmer med et kraftig taktårn. I tillegg omfatter anlegget uthus og do, naust og brygge. Fyrbygningen ble ombygget i

1915, og eksteriøret er etter dette svært lite endret. Interiøret er også i store trekk bevart fra denne tiden. Fyret har franskprodusert 4. ordens linseapparat fra 1878 og fyrapparatet med deler av det opprinnelige snortrekket intakt.

 

 

Hvaler Gjestgiveri

 

Hvaler kirke

I følge våre historikere skal Hvaler kirke være en av landets eldste. Hvaler kirke er en middelalderkirke, trolig påbegynt ca. 1000/1100 e. Kristus, og var i privat eie gjennom en årrekke fram til 1860, da den ble menighetens eiendom. Døpefonten, som er laget av Gotlandsk kalkstein, er antagelig fra 1300-tallet, mens prekestolen er fra 1620. Hvaler kirke med omgivelser er blitt valgt ut som kommunens tusenårssted.

 

Hvaler Prestegårdsskog

 

Hvalerhagen

Dette er en gårdsbutikk og værested på Stafsengen gård på Hvaler, i underkant av 100 m fra havet på Kirkøy. Omgitt av vakkert kystlandskap og frodig skog. Hvalerhagen dyrker og selger egne grønnsaker, krydderurter, frukt og bær som selges gjennom hele sesongen. Hvalerhagen er også en liten gave- og interiørbutikk med spennende designartikler og mye mye mer! Sortimentet bygger på Hvalerhagens verdier, bærekraft og nærhet, og vil således preges av norsk og lokalt design, fair trade, miljømessig bærekraft, gjenbruk (produsenter som anvender resirkulert materiale) og second- og third handprodukter. Stilmessig møtes det tradisjonelle (maritime), moderne skandinavisk design.

 

Hvalertufter

Tuftene på Hvaler er rester etter fiske/fangstbosetting fra 1100- 1500 e. Kr. Hvalertufter er spor etter hustufter og stensettinger, de er enkle hus som befinner seg på naturlig avgrensede flater i landskapet. Det er registrert 57 felt med tufter på Hvalerøyene, og i alt finnes det ca. 380 Hvalertufter. Du finner dem i sydvest den badestranden Storesand (området ved Sjursholmen og Døvika), og øst for Skjærhalden langs «Kjærlighetsstien» som tar deg forbi to store tuftefelt; Gilbergodden og Skårsnes, med opplysningstavler. Det er spesielt på Kirkøy man finner de fleste «Hvalertuftene», men «Skjelleren» på Søndre Sandøy er også svært intakt og ligger i en fantastisk flott løvskog på Norges mest skogkledde øy, samt den lille øya Ekholmen (nordvest for Herføl) har flere tydelige felt med Hvalertufter med skipsopptrekk.

 

De mystiske hvalertuftene er fortsatt en uløst arkeologisk gåte. De ble først påvist av amatørarkeologen trelasthandler Hjalmar Johnsen i begynnelsen av 1920-årene. I alt er det funnet om lag 300 slike tufter fordelt på omkring 60 ulike steder. Felles for dem alle er at de består av runde kampesteiner plassert i en sirkel eller oval, med en inngang og kun ett rom. Noen ganger kan flere tufter ha en felles vegg, men aldri med gang imellom. Enkelte steder ligger tuftene inntil bergveggen slik at den ene siden utgjøres av fjellsiden. Størrelsen varierer noe, men er typisk ca. 4,5m i diameter. De ligger plassert mellom 3,5 og 12 meter over dagens havnivå.

Dateringen har variert fra yngre bronsealder til slutten av 1500-tallet, altså en spennvidde på over 2000 år. Hvem som har brukt disse husene, er man heller ikke enige om: Forslagene varierer fra fastboende i bronsealder eller jernalder, til besøkende sildefiskere fra inn- eller utland på 1500 og 1600-tallet.

Det kan imidlertid ikke utelukkes at dette kan være de første sporene etter bofaste samfunn i dette området. Det er funnet flintavslag i en del av tuftene, noe som tyder på at de kan være meget gamle. Plasseringen i nærheten av gravhauger fra bronsealder/eldre jernalder, labyrirtten på Tisler, samt den spesielle materialbruken, peker også i denne retningen. At det også er gjort funn fra nyere tid i tuftene, viser bare at de kan ha vært i bruk også i senere perioder, ikke at de nødvendigvis har sin opprinnelse i den perioden funnet er fra, eller at de er blitt til i ulike epoker. Det er også usikkert om landhevingen i området har vært så stor at dette utelukker at de faktisk kan stamme fra yngre bronsealder eller eldre jernalder.

Tuftene har utvilsomt vært hus for folk, muligens også husdyr. Det er vanskelig å si noe mer på grunn av den usikre dateringen. Vi kan tenke oss at tuftene er restene etter de første menneskene som slo seg til på Hvaler. De levde av jakt, fangst og fiske, bær, røtter og urter, kanskje holdt de også noen husdyr som sau og geit. Fordi det var vesentlig varmere i denne perioden enn i dag, var ikke brenselproblematikken så påtrengende. På den annen side, kan vi selvsagt også tenke oss noe helt annet. Det er ikke usannsynlig at ulike grupper av tufter er blitt til i ulike sammenhenger og ulike tidsepoker.

 

 

Ilemyr naturreservat

Midt på Vesterøy, nordøst i friområdene ved Utgårdskilen, ligger det unike naturreservatet Ilemyr. Her er det en fantastisk og sjelden natur med urskogspreg og myrområde. All vegetasjon er fredet, men ferdselen er fri. Her vokser blant annet Soldogg, som er en såkalt kjøttetende plante. Dette er ikke like dramatisk som det høres ut. Den fanger små insekter for å skaffe seg nitrogen i de nitrogenfattige myrene de vokser i.

 

 

Jettegryter på Herføl

 

Katedralen

Fra sjømerket «Linnekleppen» på Herføl kan du ta turen sydover over svabergene mot «Katedralen», den store jettegryten med form som et gotisk kirkevindu. Ved «Katedralen» er det et fantastisk landskap av svaberg. Nyt svabergenes alle former som istiden har skapt. 

 

Kjellvika

 

Kjærlighetsstien

Stien med det romantiske navnet går fra Skjærhalden via Skårnes og videre til Hellekilen. Kjærlighetsstien svinger blant annet innom flere idylliske perler og flere historiske spor etter fiske- og fangstbosetting. Etter endt tur kan man jo kose seg Skjærhaldens myldrende havneområde og innta et bedre måltid på en av Skjærhaldens hyggelige etablissementer. Det går fint å bare rusle rundt og titte på båtene og folkelivet i havna også. 

 

Kofoedbryggeriet

Dette er et lite gårdbryggeri som ligger på Kirkeøy i Hvaler kommune. Ølsmaking og omvisning med grupper fra 8 til 25 personer. Kofoed selger egenprodusert øl fra gården på fredager mellom kl. 10 og 18. Bryggeriet ligger rett ved tunnelen på Kirkeøy.  Vestre veien 2, 1680 Skjærhalden. Telefon: 917 51 414.

 

Kulturleden

 

Kulturmiljøet på Tisler

Bosetningshistorien på Tisler går minst tilbake til middelalderen, muligens bronsealder/jernalder, og strekker seg fram til1939. Uansett finner vi spor etter mennesker her som er meget gamle; blant annet "Trojaborgen" på Slottsfjellet, som kan være hele 3.000 år gammel. På Tisler har det levd flere familier; en tid var det også omgangsskole her ute, men etter hvert ble det slutt på denne ordningen. Mangelen på skole blir oppgitt som årsaken til at den siste familienflyttet herfra i 1939. En del av arealene her ute ble kjøpt opp av Oslofjordens Friluftsråd i begynnelsen av 1960-årene og er nå friareal. Holmen Møren på østsiden er fuglereservat.

Tisler ligger som en utpost mot havet med nærhet til de fiskerike områdene utenfor Hvaler, og har i lang tid vært bosted for fiskere og loser. Hummerfisket her har også vært viktig, særlig i nyere tid, som inntektskilde. Det er overraskende frodig inne mellom klippene, noe som også ga muligheter for å drive litt jordbruk og husdyrhold for familiene som bodde her. De meget dårlige havneforholdene gjorde det imidlertid brysomt for befolkningen, og det fortelles at i uvær ble båtene gjerne flyttet fra den ene siden av øya til den andre. Det ble riktignok gjort et forsøk på å bygge en molo her i 1913, men dette arbeidet ble stoppet av svenskene. Restene av moloen ligger her fortsatt. Tilgang på brensel var et annet problem. Det virker i det hele tatt nesten utrolig at mennesker har villet klore seg fast her ute i så lang tid. Svaret må ligge i den korte veien til havets rikdommer.

Kulturmiljøet er godt bevart og inneholder mange interessante elementer. Dessverre ligger det en del hytter her, noe som til en viss grad påvirker opplevelsen av det gamle, autentiske kulturmiljøet.

Det er en opplevelse utenom detvanlige å komme til Tisler. Her finner vi både hvalertufter, den mystiske labyrinten, eller "trojaborgen", flere gamle hus, naust, steingjerder, dessuten meget gamle rester etter båtstø, og en meget gammel varde; alt på ett brett. Disse kulturminnene utgjør et kulturmiljø som i seg selv er verd å oppleve, men den største opplevelsen får man likevel når man forsøker å sette seg inn i hvordan det må ha vært å livberge seg her ute, hvordan folk kan ha hatt det, hvilket slit og utfordringer nger de må ha stått overfor, og hvilke oppofrelser og tragedier de må ha vært nødt til å leve med, med så marginale rammebetingelser.

Tisler er kun tilgjengelig med båt og havneforholdene er ikke de beste. Det er hovedsakelig to havner, en på nordøst-siden og en i Kilen på vestsiden.

 

 

 

 

 

Kystmuseet Hvaler

Dette er Østfoldmuseenes avdeling for kystkultur. Museet ligger på Nordgården Dypedal på Spjærøy. Langs kysten kunne man sjelden overleve av havet eller jorden alene. Kombinasjonen mellom jordbruk og fiske, losvirksomhet, rederivirksomhet og annen næring knyttet til sjøen var et dominerende trekk ved kystkulturen. På slutten av 1800-tallet kom stenindustrien med nytt grunnlag for næringsvirksomhet. Nordgården er et typisk kombinasjonsbruk for Hvaler. Fram til slutten av 1800-tallet ble det drevet både jordbruk og fiske, senere ble det etablert stenhoggervirksomhet her.

 

Kuvauen

Kuvauen er en smal kile med flere små sandstrender godt beskyttet mot vinden. Innerst på østsiden av kilen har Riksantikvaren valgt å frede et idyllisk sjøbumiljø med båtfester og brygger som er ganske enestående i dagens Hvaler. Den eldste bua ble bygget så tidlig som i 1871 og den siste på midten av 1930-tallet. Kuvauen var havn for både fiskere og loser. De største båtene lå fortøyd ute i kilen, de mindre båtene og losbåtene var fortøyd til land. Losbåtene lå fortøyd med baugen mot utløpet slik at de lett kunne stikke til sjøs. Friområdene rundt Kuvauen egner seg godt for fotturer. Fra parkeringsplassen ved hovedveien er det en vakker skogsti som fører deg til Kuvauen. Terrenget veksler mellom svaberg, rullestein og bratte skråninger, og gir fin variasjon for dem som ønsker utfordringer under turen. Fantastisk utsikt over Ytre Oslofjord.

 

Landfasten

 

Langrøset

Sør på Herføl ligger en sjeldenhet av en langrøys, ca. 100 meter lang, «Langrøset». Gravkammeret er tydelig å se når man balanserer seg fram over rullesteinene. «Langrøset» er Norges lengste i sitt slag. Både «Herfølsåta» og «Langrøset» forteller om regionens fascinerende bronsealderhistorie og imponerer med sin alder på godt over 3000 år.

 

Lauer

 

Lerdalen

 

Linnekleppen (sjømerket)

Et landemerke som ses langt fra havs er 32 meter høye Linnekleppen med en ruvende varde som måler nesten 9 meter høyde. Varden skal være en av de mest dominerende i skjærgården. Linnekleppen ligger sydvest på Herføl og en tur opp til varden belønner deg med fantastisk utsikt over horisonten til Skagerrak og Sverige med Koster-øyene. Det er enkelt å forstå at mange seilende benytter varden som innseilingsmerke til Hvaler-arkipelet.

 

 

Lindalen

Lindalen er et urskogområde på Spjærøy på Hvaler, og er en av Østlandets fineste raviner, og en tur inn i denne flotte urskogen kan starte ved vakre Spjærøy kirke (hvor det også er gode parkeringsmuligheter).

 

Lyngholmen fyrlykt

Den vesle fyrlykta på Lyngholmen er et meget godt eksempel på de tidlige ubemannede ledfyrene av tre. Den ble oppført i 1893, forsterket i 1939 og 1978, og er fortsatt i full drift. Opprinnelig var lykta oljefyrt og måtte tennes og slukkes hvert døgn, senere ble den automatisert og oljebrenneren byttet ut med elektrisk opplegg.

På grunn av økende skipsfart opp gjennom 1800-tallet ble det nødvendig med bedre merking. Rundt Hvaler-øyene var det et stort antall grunner og skjær som var vanskelige å unngå, ikke bare hvis man var ukjent i farvannet, men også for Hvalers innbyggere. Denne lille fyrlykta av tre er et godt eksempel på de mange mindre lyktene S'om har smykket vår kyst og ledet oss på rett vei i leia i over hundre år. En av de viktigste lyktene på Hvaler.

Plassering: På Lyngholmen, ca. Yz nautisk mil rett vest for Papperhavn. Lykta står 16,5 meter over havflaten.

Tilgjengelighet: Båt fra Papperhavn, som er nærmeste havn, ca. Yz nautisk mil unna. Hele holmen er friområde. Det er en liten bukt på nordsiden som egner seg for ilandstigning fra småbåter, samt et toalett som skjøttes av kommunen.

 

 

Makø Sommercafe

 

Nedgården

Nedgården er hovedanløpsstedet på Søndre Sandøy for Hvalerfergene. Det er også et fergeanløp i Buvika nord på Søndre Sandøy, men Buvika har ikke like mange avganger som Nedgården har. Nedgården er også er det stedet på Hvaler som blir anløpt flest ganger av fergene i løpet av et døgn. På Nedgården er det kafe og pub med Cafe Oline og i tilknytning til samme bygget er det et galleri.

 

 

Nes lensemuseum 

Nes lensemuseum eies av Skiptvet kommune, og ble åpnet i 1993. Museet er fortsatt i en oppbyggingsperiode. Beliggenhet: riksvei 115 mot Skiptvet, inn på fylkesvei mot Sundes, deretter skiltet til Nes lensemuseum. 

På vei ned til museet passerer man bestyrerboligen Solnes, som nå er i privat eie som bolighus. Selve museet ligger flott til ved den brede og stilleflytende delen av Glomma. Bygningsmassen ved museet består av spisebrakke, snekkerverksted med smie, kraftstasjon og sag. De som arbeidet her hadde ansvaret for vedlikeholdet av lensa. Det ble reparert og laget redskaper, og ikke minst saget tømmer tilvedlikehold av kilometervis med lenseganger. Fram til 1916, da Vamma kraftverk kom i bruk, forsynte kraftstasjonen hele lensa med strøm. Ute på elva flyter mosemaskinen med tilhørende spisebrakke, maskinhus, tellebu og wirehus. I wirehuset (brøkkerhuset) står en modell av lensa slik den så ut på midten av 1930-tallet. 

Nes lense var sorteringslense, og en stor og viktig arbeidsplass for hele distriktet. Det arbeidet opp til 400 mann her i sesongen. De som bodde lengst unna var ukependlere. 

- Ida Edfeldt -

 

 

Ocean Hope

«Ocean Hope» er en hytte bygget av plast fra havet for å gjøre folk oppmerksomme på at plast ikke forsvinner. Plasthytta ligger på badestranden Storesand som igjen er en del av Ytre Hvaler nasjonalpark, og på mange måter så griper hytta «Ocean Hope» rett inn i tematikken bak opprettelsen av nasjonalparken.

 

 

Papper

På Papper finner du det gamle Hvaler, her finnes små fiskehavner og noen små boligområder med gamle hus og smale gater. Områdene ved Papper er en av de mest populære stedene langs Østfoldkysten å oppsøke med båt. Sommerstid er det både marina, kiosk og pub som er åpen her.

 

Papperhavn

Beskyttet innenfor Vauerholmen ligger Papperhavn. Dette er en hyggelig fiskehavn som er svært populær hos båtfolket. Papperhavn har en historie som går langt tilbake i tid. Hvor langt vet vi ikke sikkert, men med de naturlig gode havneforholdene her, er det grunn til å tro at Papperhavn har vært i bruk så lenge man har ferdes her med større fartøyer. I de senere år har miljøet i Papperhavn blitt en blanding av gammelt og nytt, men en del gamle elementer finnes fortsatt, særlig er sjøbua på det lille skjæret rett utenfor havna karakteristisk. Denne sjøbua er ikke særlig gammel, visstnok oppført i 1927, men står på stabber, noe som er blitt et nokså sjeldent syn i våre dager (se bilde).

Papperhavn er ennaturhavn med kort vei til havet og leden. Godt avskjermet av Havneholmen, Lyngholmen og gruntvannsområdene utenfor, men med to inn-/utseilinger, noe som var verdifullt i en tid uten maskin som framdriftsmiddel. I nyere tid har havna vært statshavn og et viktig mottak for fisk og sild (salteri bygget 1884), senere også reker. Det er dessuten et trålverksted her. Kjøreveien hit kom i 1950; før det gikk veien gjennom Lurekløva som fortsatt er bevart. Papperhavn har altså en forholdsvis lang og ·typisk tradisjon som flskerhavn, samt mulighet foranløp av større seilfartøyer.

Tilgjengelighet: Bua ligger rett utenfor den indre havna i Papperhavn på Vesterøy, og kan betraktes fra land eller fra båt. Papperhavn kan nås med bil eller sykkel.

 

 

 

Pattene

Pattene er en meget spesiell fjellformasjon lokalisert like ved Papper på Vesterøy. Denne karakteristiske fjellformasjonen har antakelig gitt navn til Papper og Papperhavn og har antakelig vært i bruk som sjømerke så lenge mennesker har ferdes i disse traktene.

Denne fjellformasjonen har en stor Kulturhistorisk betydning og er og har vært et viktig sjømerke gjennom lange tider, har muligens også gitt navn til Papper og Papperhavn.

Pattene er et godt eksempel pået naturlig land-/sjømerke som harvært i bruk svært lenge og antakeliggitt navn til områdene rundt. Det erogså et godt eksempel på etkulturminne som ikke er skapt avmennesker, men derimot et sted detknytter seg tro eller tradisjon til.Biskop Jens Nilssøn skriver i en avsine vistitasberetninger fra 1500-tallet om navnet Papper: "[ .. .] huilcken haffuer sitt nafu aff 2 smaa klipper som staar opp ligesom 2 quindepatter naar mand er noget langt derfra".

 

 

 

Pikesten Fyrlykt

Fyrlykten er et blikkfang der det ligger ved innseilingen til Asmalsundet på Hvaler. Det er flott rullestein og deilige svaberg rundt odden ved Pikesten fyrlykt. Fint turområde.

 

Pulservik bronsealderrøys

Pulservik bronsealderrøys er lokalisert mellom Kasa og Pulservik på Kirkøy, Hvaler. På lokalt folkemunne går bronseaderrøysen her bare under navnet varden.

 

 

Puttesund bro

Det er ikke mange kommuner som har en like flott ”velkomstportal” som Hvaler. Fra området ved broen har man god utsikt til deler av Hvalers vakre øyrike og Oslofjorden. Mange mener nok at partiet etter broen, hvor man kjører like over vannflaten, fra holme til holme, er det skjønneste området i hele Hvaler-arkipelet. Puttesund bro er lokalisert i Fredrikstad kommune, og litt etter at man har kjørt over broen passerer man Hvalers kommunegrense. Puttesund bro er 138 meter lang som forbinder Håholmen med Kjøkøy. Broen inngår i riksvei 108. Broen ble bygd som spennbetongbro i 1970, og ombygd til skråstagsbro i 2002.

 

Rød Bronsealderrøys

De gamle fornminnene på Søndre Sandøy forteller at det har bodd mennesker på øya for over 1100 år siden. I hovedsak dreier det seg om monumentale gravrøyser fra bronsealderen, steinlagte varder og hustufter fra vikingtid/tidlig middelalder, de såkalte Hvaler-tuftene. Naboøya Herføl har landets største gravrøys, og det gjør at gravrøysen Rød Bronsealderrøys blir ofte en glemt attraksjon. Bronsealderrøysen ligger på den søndre delen av øya. Gravrøysen er plassert på åstoppen med utsikt mot sjøen slik skikken forlangte det.


Rødshue/Røsshue

Et markant steinbrudd i åpent kystlandskap

 

Sanne, Nordre Sandøy på Hvaler

 

Signalmasten på Heia

Masten ble tilvirket på Fredrikstad mek. verksted og satt opp av Redningsselskapet i 1935. Før dette var det ofte fiskere som overnattet på Heia hele uken og dro hjem i helgene, men da motoren ble vanlig ble det slutt på dette. Hensikten med masten var å gjøre det mulig å varsle folk på land om at skipbrudne var kommet i land på Heia og trengte hjelp.

Masten ble blant annet brukt da det svenske dampskipet "Rosafred" strandet ved Heia i 1937. Siste gangen man kjenner til at noen hadde bruk for denne masten, var i 1994, da fiskeren Rino Eugen Johansen greide å karre seg i land her etter at båten hans havarerte. Da var masten dessverre ikke lenger funksjonell og det tok temmelig lang tid før Johansen ble funnet. Nå er det bare rester igjen av masten.

Kulturminnet har, tross forfallet,fortsatt stor fortellerkraft og minner oss, i likhet medvarden lenger sør, om det enorme antallet skipsforlissom har forekommet i disse farvannene. Den forteller også om en tid da mobiltelefoner og VHF- radioer ikke fantes og optisk signalering var den eneste muligheten over lengre avstander.

Du kommer deg ut til Heia med båt fra for eksempel Skjærhallen, og da fortrinnsvis i godt vær. Det er best å legge til i naturhavnen på nordøst-siden. Området er naturreservat og ilandstigning forbudt mellom 15. april og 15. juli.

 

 

 

Sjursholmen

Hvalertufter

 

Skjelleren på Søndre Sandøy

Hvalertufter. Rester av boliger fra middelalderen

 

Skjellsvik/Huser Beiteområde

 

 

Skjelsbuveten – den optiske kysttelegrafen

Den optiske kysttelegrafen som ble utbygd fra Hvaler til Namsos fra 1809 og framover, ogvar et resultat av at det norske kystvesenet ble rustet opp, som en følge av at Danamark-Norge ble trukket inn i Napoleonskrigene i 1807. Det var et skrikende behov for et kommunikasjonssystem som gjorde at viktig informasjon nådde raskt frem til beslutningstagere, spesielt inn til Christiania (Oslo). Et avansert signalsystem ble derfor satt opp langs kysten av Norge, primært for å advare stasjoner om at nå var det blitt observert fiendtlige skip. I Østfold var det 12 stasjoner, og den optiske kysttelegrafen på Skjelsbuveten på Vesterøy utgjorde den sørøstligste endepunktet for signaltjenesten langs norskekysten. Skjelsbuveten ligger på 71 meter over havet og det er god utsikt i alle retninger.

 

I begivenhetene rundt 1814 spilte systemet en sentral rolle i kommunikasjonen om hvordan fiendtlige skip beveget seg rundt Hvaler. Senere i 1814 ble den optiske kysttelegrafen nedlagt, den krevde for mye ressurser å holde i drift. Signalmastene forfalt, ble revet eller brent. Høsten 2013 startet Hvaler Kulturvernforening i gang et arbeid med å rekonstruere signalmasta som sto på Skjelsbuveten på Vesterøy. Den opprinnelige masten var på omtrent 16 meter høyde. Den rekonstruerte optiske kysttelegrafen (8 meter høy) ble åpnet på Skjelsbuveten i slutten av mai etter omfattende dugnadsinnsats fra medlemmer i Kulturvernforeningen. Vi anbefaler på det varmeste en friluftstur opp til Skjelsbuveten, fint turterreng og flotte naturopplevelser.

 

Skjærhalden

 

Sjøbuer

 

 

Skulpturparken på Rødshue

På Røsshue er fem kunstnere fra fire land representert i utendørsskulpturparken StenKunstHvaler. Et landskap fullt av rester etter gammel stenhoggervirksomhet. Her oppstår et spennende møte mellom gammel, lokal stenhoggerindustri og moderne, internasjonal billedhoggervirksomhet i et storslått landskap ved havet! Et flott utfluktsmål for hele familien, enten som en del av en større tur eller en opplevelse i seg selv. Lett tilgjengelig hele året.

 

Skårsnes

Hvalertufter

 

”Slaveskipet” – vraket av bark Christiania

Ved Sand på Spjærøy på Hvaler ligger et skipsvrak med litt av baugpartiet over vann. Vraket ligger nesten helt inntil land, like ved hovedveien til Sand Marina. At vraket ligger her strandet innaskjærs, får en til å undres over årsaken, og det er lett å fantasere om forskjellige dramatiske hendelser som førte til at Spjærøy ble skipets gravplass. Skipet har en lang og innholdsrik historie globalt, men at Hvaler ble hennes endestasjon skyldes noe så lite spennende som at hun etter en tid som lekter i Fredrikstad i 1898,  forlatt og lagt opp ved Sand på Spjærøy.

Hun ble bygget som fullriggeren ”Ottone” i Medford, Massachusetts i USA. Hun gikk noen år i trelastfart på Canadas østkyst, men det er også opplyst om at hun fraktet kinesiske jernbanearbeidere til California. Det er denne farten som ga henne betegnelsen slaveskip på grunn av de røffe forholdene om bord. Skiftet navn til Nautilus før hun ble norsk i 1866, da hun ble innkjøpt av Horten Skibsaktieforening. Etter dette var hun på ferd med norske emigranter fra Christiania til Québec. Hvor mange seilaser hun hadde med norske emigranter over Atlanterhavet er usikkert. Det var nok i denne perioden hun fikk navnet ”Christiania”. Hun gikk senere i Kystfart langs norskekysten, og det er registrert at hun seilte helt til Arkhangelsk i 1894. I 1898 ble hun solgt til Fredrikstad, avrigget og omgjort til lekter.

 

Småbruket på Spjærholmen

Et av de best bevarte og mest komplette av de gamle småbrukene på Hvaler. Et flott kulturmiljø som er en opplevelse i seg selv.

 

 

Småbruket på Spjærholmen var lenge husmannsplass under Spjær, men ble etter hvert selveiende. I tillegg til småbruket ble det også drevet fiske, losing og båtbygging her. Den siste brukeren var Rikard Johansen, eller Rikard Holmen, som han gjeme ble kalt. Rikard var født i 1891. Han var kjent for å kunne litt av hvert, blant annet var han båtbygger og skomaker. Flere av ekene Rikard bygget er bevart; to av dem finnes på Kystmuseet på Spjærøy.

Slike småbruk var helt typiske for kystkulturen i dette området. Folk måtte ofte drive med flere næringer for å få endene til å møtes, og dette lille bruket er et godt eksempel på det. Småbrukene, husmannsplassene og strandsitterstuene var langt vanligere enn større gårder. De ga en levevei for mange, om det enn kunne være nokså stridt.

Dette lille bruket utgjør et tilnærmet komplett og meget godt bevart kulturmiljø. Her finner vi mange av de typiske elementene et småbruk bestod av: Våningshus, uthus, jordkjeller, brønn med brønnlokk, do, sjøbu, innmark, kjøkkenhage, frukthage, steingjerder og utmark. Våningshuset er ca. 200 år gammelt og av grovt, laftet tømmer.

Noen få hytter rundt selve bruket er godt skjermet av landskapet og vegetasjon, så de skjemmer ikke omgivelsene. Sjøbua er riktignok overtatt av et sameie, men er fortsatt godt bevart. Dessverre er det bygget en del hytter og en rekke brygger ved og utover langs østsiden av Spjærholmen som skjemmer sjøbuas nærmeste omgivelser. Selve brukets omgivelser skjemmes ikke av disse.

 

 

 

 

Spjærøy kirke

 

Spjærkilen

 

 

Stavsengkilen

 

Steinhytta på Heia

Steinhytta ble oppført av Redningsselskapet i mellomkrigsårene til ly for skipbrudne. Til å begynne med ble det også lagret proviant her, men denne ble stadig stålet, så det ble etter hvert slutt på den ordningen. Hytta var også så utsatt for hærverk at Redningsselskapet etter hvert ga opp å drive den. I dag brukes hytta mest som overnattingsplass for sjøfugljegere og andre friluftsfolk.

Denne lille stenhytta er et morsomt innslag i kulturmiljøet på Heia. Den har, i likhet med restene av signalmasten, en betydelig fortellerkraft med hensyn til de ekstreme naturforholdene her ute, og hvilke problemer disse farvannene har voldt våre sjøfarende helt opp mot vår tid.

Du kommer deg ut til Heia med båt fra for eksempel Skjærhallen, og da fortrinnsvis i godt vær. Det er best å legge til i naturhavnen på nordøst-siden. Området er naturreservat og ilandstigning forbudt mellom 15. april og 15. juli.

 

 

 

Steinkorset på Hvaler

Stenkorset ved Rødshuet på Kirkøy ble reist ved tusenårsjubileet for kristningen av Norge.

 

Steinbruddet på Røsshue

Steinhoggingen på Rødshodet, eller Røsshue, startet rundt forrige århundreskifte og var på høyden ca. 1915. Da arbeidet 30 steinhoggere samt et ukjent antall barn her for AlS Granit. Til sammen var det på denne tiden- i tillegg til de mange barna- 352 mann i fast arbeid med steinhogging bare på Hvaler. Steinkorset som er satt opp her ute er av nyere dato og skal symbolisere både steinhoggemes slit og at folk fra vestre øyene ofte reiste denne veien for å komme til kirken på prekensøndager.

Ved siden av sjøfart var steinhoggingen den viktigste enkeltnæringen for folk på Hvaler fra siste halvdel av 1800-tallet, fram til ca. 1930. Granitten ble formet som gatestein, kantstein eller såkalt finstein, og eksportert over store deler av verden, for eksempel til London eller Rio de Janeiro. Barnearbeid var en viktig del av denne næringen; særlig hogging av hull til kilene for å få delt steinen ble regnet som barnearbeid. Lønna kunne være fire øre pr. hull. Tyve hull om dagen var en bra innsats. Ukedagene ble delt mellom skole og hogging.

 

 

Steinbruddet på Søndre Sandøy

Båndgneisen fra steinbruddet ble benyttet til bygging av Oslo Rådhus.

 

Stensdalen

Med sin unike og varierte natur er Stensdalen en av de mer spennende stedene på Hvaler. Unntatt de som er beboere eller eiere avhytte i området, så er nok Stensdalen ukjent for de fleste av oss. Sommerstid kan det nesten føles som man befinner seg i en regnskog om man vandrer gjennom løvskogen i det fuktige og frodige naturreservatet her.  Foruten rådyr, rev, grevling er det et rikt liv av fugler, insekter, amfibier og krypdyr i området

 

Området er ikke vanskelig tilgjengelig, men ligger naturlig gjemt i en kløft bak bebyggelse, og det er heller ikke enkelt å få øye på hvor man skal gå inn i naturreservatet.

 

 

 

 

 

Stokken – holmene ved ankomst Hvaler

 

Storesand

 

Torbjørnskjær fyr

Torbjørnskjær er et fantastisk skue der det står alene på skjæret med samme navn. Fra fyret er det 360 graders rundskue med havets horisont. Det er ekstremt værhardt her ute, og vanskelig å legge trygt til med båt. I tillegg er landingene her kraftig forfalt. På grunn av de dårlige og farlige landingene her, var helikoptertransport (de siste årene da fyret var bemannet)det som ble benyttet når det var vaktskifte for fyrvokterne. Etter at fyret ble avfolket i 1990 har forfallet satt inn på fyrstasjonen. Fyrvokterboligen har både håndverksmessig, materialmessig og estetisk verdi ved sitt fremragende steinhuggerarbeid i granitt, utført på ”Slaveriet” på Akershus festning.

Allerede i 1697 ble det første kullblusset tent på Store Ferder, men det drøyde helt til1803 før det første sjømerket ble satt opp på Torbjømskjær. Først i 1872 ble fyret på Torbjømskjær tent. Fyret skulle være bemannet, og ved folketellingen i 1900 bodde det to familier på fyret - i alt 11 personer. Torbjømskjær ligger meget værthardt til og det kunne gå uker mellom hver gang man fikk forsyninger fra land. En vinter var det et slikt uvær at det ble liggende igjen sild(!) i fyrlykta etter sjøens heijinger. Det fortelles også om en julaften da vinduene i bolighuset blåste inn og familien måtte søke tilflukt i kjelleren. Elementenes heijinger kunne altså være en ganske stor påkjenning på folket som var der ute, ofte med mange uker uten å se eller høre noe fra omverdenen. På 1930-tallet ble det imidlertid posthenting en gang i uka så sant været tillot det. Det ble også installert radiotelefon og kjøpt inn en radio.

Stolen – klippen der fregatten Lossen forliste

Fregatten "Lossen", eller egentlig "Laassen"- "Gaupen"- forliste her inne i en forferdelig orkan selveste julaften 1717. 50 av de l 09 som var om bord druknet under forliset og ble i følge tradisjonen gravlagt i myra like nord for Stolen. Selve vraket ble funnet i 1963 og gravet ut av marinarkeologer fra Norsk Sjøfartsmuseum i 1967-68. Det rikholdige funnmaterialet er nå magasinert der i påvente av systematisering. "Laassen" var bygget på Isegran ved Fredrikstad og kjent som et sterkt og hurtig skip, men denne orkanen ble altså for mye for "Laassen". Skipets korte, men spennende historie er godt dokumentert.

Dette er et godt eksempel på et annerledes kulturminne: ikke enmenneskeskapt installasjon, men et sted detknytter seg tradisjon eller tro t i l - i dette tilfellet tradisjon.turområde året rundt, og om sommeren er det fint å bade her. Dette, sammen med et besøk i Kuvaugen, gjør Stolen til et yndet besøksmål. Kunnskap om det dramatiske forliset kan gi en sterk opplevelse ut over den rene naturopplevelsen.

 

Tilgjengelighet: Med båt fra for eksempel

Papperhavn eller Kuvaugen, eller over land

fra for eksempel Vauger på Vesterøy. Fint

turområde, godt merket sti fra P-plass ved - .8 Q.

 

 

Tordenskjoldbukta

Tordenskjold oppholdt seg her før og etter angrepet på svenskenei Dynekil i 1716.

 

Trojaborgen på Tisler

"Trojaborgen", som denne labyrintformede steinsetningen gjeme kalles, er utvilsomt meget gammel. Hvor gammel vet vi ikke sikkert, men arkeologer mener at den kan være opp mot 3000 år gammel. Den ligger på SlottsfJellet på Tisler, og det er interessant å merke seg at flere av de labyrintene som er funnet andre steder i landet også ligger på steder med et tilsvarende navn. Labyrinten er fredet som fornminne.

Labyrintens opprinnelige bruk og historie er for lengst tapt i historiens mørke. Man kjenner imidlertid til at i det gammelromerske spillet "Ludus troiae", en lek som for øvrig foregikk til hest, ble slike labyrinter ble brukt. Hvorfor noen skulle ville dra med seg hester ut hit til Tisler for å leke en lek, er litt mystisk. Det er mulig at denne leken kan ha hatt en betydningsfull plass i en eller annen religiøs kultus, og at åstedet som ble valgt var nettopp her på Tisler.

Dette kulturminnet representerer noe helt annerledes, og mystikken omkring opprinnelsen og bruken av slike anlegg er egnet til å gi næring til fantasien. Det at vi ikke vet noe sikkert om slike anlegg oppleves av mange som spennende.

Trøgstad fort 

Oberst Hans Georg Jacob Stang ble som forsvarsminister den drivende kraft for å bygge de fremskutte grensefestninger mot Sverige. Disse ble demolert etter Karlstad forliket i 1905. En 15 km nøytral sone ble etablert på begge sider av grensen. I 1907 gikk han inn for gjenreising av det norske grenseforsvar, kalt Glommalinjen. Dette omfattet i førsterekke Greåker fort og Ravneberget fort og senere Trøgstad fort og Høytorp fort, samt Fossumavsnittets befestninger. 

Trøgstad fort ble påbegynt i 1912 og var ferdig i 1917.Det er et sterkt fjellfort med nedsprengte magasiner, forlegninger og kanoner i dreibare pansertårn. Sammen med Høytorp fort og befestningene ved Fossum veibru og Langnes jernbanebru i Askim, skulle fortet sikre tilgangen til Kristiania mot angrep fra øst. 

Fortene og øvrige befestninger var bemannet og delvis i beredskap i april 1940. Stikk i strid med de opprinnelige forutsetninger kom angrepet vestfra over Fossum, der det ble trefninger og tap av tyske liv. Trøgstad fort ble derfor oppgitt uten kamp. 

Etter frigjøringen i 1945 etterlot tyskerne seg mye krigsmateriell. Fra Amerika kom store mengder såkalt A-pakt materiell og ammunisjon. Fjellanleggene ble klargjort for å lagre dette utstyret. I tillegg ble det bygget provisoriske bølgeblikkskur spredt rundt i området til lagringsformål. 

På 1950-tallet etablerte Nike Bataljon seg med et batteri på Trøgstad fort, og utskytingsseksjonen ble plassert på Havnås i en tidligere AT-leir (arbeidstjeneste). Nike's kontrollområde ble på Trøgstad fort med radarutstyr og kontrolltropp. I 1995 nedla Forsvaret all virksomhet ved Trøgstad fort. Vegetasjonen i området er spesiell, blant annet fordi den har fått en skånsom behandling til nå. Beliggenhet gir vid utsikt i Østfold-sammenheng og området er ideelt til tur- og friluftsbruk. 

Trøgstad fort ligger sør-øst for Skjønhaugsentrum. Følg skilt til Trøgstadhallen, men fortsett rett frem. Fortet ligger i enden av veien, ca. 8-900 m fra riksveien. 

Kilde: Østfold  fylkeskommune- Bente Vold Klausen -

 

 

 

 

Urdal Bronsealderrøys

 

Utgårdskilen

 

 

Valsundbrua

 

 

Vardefjell – gammelt utsiktspunkt

Vardefjell ligger syd for Kuvauen på Vesterøy. Vardefjell er i dag et flott turområde med flott utsikt over ytre Oslofjord. Ble brukt som observasjonspost av tyskerne under 2. verdenskrig.

 

 

 

Varden på Heia

Varden ble satt opp av den norske stat i 1868 og spilte senere en vesentlig rolle i grensetvisten med Sverige som først ble løst i 1909. Varden er opprinnelig oppført i stein, murt med kalkmørtel og overtrukket med stenkulltjære (asfalt). Det er et karakteristisk kors av jern på toppen, kanskje til minne om de mange som er omkommet som følge av forlis i dette området.

Varden er et av de mest markante sjømerkene i området og en markering av at Heia ble regnet som norsk territorium. Heia har vært i bruk som base for både norske og svenske fiskere siden uminnelige tider, og tradisjonen forteller mye om slagsmål og basketak mellom nordmenn og svensker her ute. Det var lenge nokså uklart liva som var norsk og hva som var svensk territorium, så dette var statens forsøk på å markere at i alle fall Heia var norsk.

Et monumentalt og meget karakteristisksjømerke, samt et minnesmerke over de mange omkomne frautallige skipsforlis opp gjennom tidene. Korset på toppen er synlig på lang avstand og skaper en litt uhyggelig stemning, særlig i dårlig vær. Det hele bidrar til opplevelsen av hvor ødeleggende og farefullt dette området har vært for sjøfarende og fiskere gjennom lange tider.

Du kommer deg ut til Heia med båt fra for eksempel Skjærhallen, og da fortrinnsvis i godt vær. Det er best å legge til i naturhavnen på nordøst-siden. Området er naturreservat og ilandstigning forbudt mellom 15. april og 15. juli.

 

 

 

 

Vesleøy

 

 

Vikerhavn

 

Ytre Hvaler Nasjonalpark

I 2009 fikk vi Norges første nasjonalpark som omfatter havområder. I Hvaler-skjærgården kan du oppleve et kystlandskap som har vært utsatt for få inngrep. Her er det glatte svaberg, forblåst kystskog og blått hav som møter øyet. Området har en enestående natur, både undersjøisk og over vann. Mens Hvaler-skjærgården over vann er nokså flat, er det under vann et svært kupert og variert

terreng. Under vann har vi blant annet den 470 meter dype Hvalerrenna, som bringer med segsaltvann fra Atlanterhavet. Ytre Hvaler inneholder et stort mangfold av marine naturtyper både på grunt og dypt vann. Det er et rikt artsmangfold med rike tareskoger, fisk, skjell og krepsdyr under vann, og et dyreliv med blant annet sel og ærfugl.

 

Ytre Hvaler Nasjonalparksenter

 

Ørekroken